PREPUŠTENI NA (NE)MILOST BANKAMA

Apel Saboru za spas dužnika u francima

09.04.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Udruga Franak uputila je, uoči predstojeće sjednice Hrvatskog sabora koja počinje sutra, apel saborskim zastupnicima kojim zahtijeva prihvaćanje njihovog amandmana na članak Zakona o kreditnim institucijama čime bi se 'ukinula dugogodišnja praksa nezakonitih povećanja kamata jednostranim odlukama banaka za postojeće korisnike kredita, a što je posebice važno kod dugoročnih stambenih kredita'

Hrvatski sabor bi idućih dana trebao raspravljati o izmjenama Zakona o kreditnim institucijama, znakovite skraćenice ZOKI, koje je Vlada uputila u raspravu po hitnom postupku. Stoga je Udruga Franak odaslala svim saborskim zastupnicima, odborima za zakonodavstvo, odnosno financije te ministru Slavku Liniću amandman na članak 116. prijedloga zakonskih izmjena.

'Zakonski prijedlog koji je Vlada odobrila, u formi u kakvoj je poslan u saborsku proceduru, stvorit će situaciju u kojoj će se na buduće korisnike kredita primjenjivati europski standardi zaštite potrošača, a postojeći korisnici kredita će i dalje biti prepušteni dosadašnjoj lošoj praksi', upozoravaju iz Udruge Franak.

Smatraju kako predloženi amandman 'ide u smjeru jačanja vladavine prava jer otklanja zakonske neusklađenosti koje su omogućavale da banke, držeći se ZOKI-ja, krše druge zakone'.


'U obrazloženju amandmana koji predlaže udruga stoji također da su sva povećanja kamata koje su banke provodile svojim jednostranim odlukama u suprotnosti s odredbama članaka 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima. Posebno se napominje da je sudska praksa EU-a takva da ne dopušta jednostrane promjene kamatnih stopa', zaključuju iz Udruge Franak.