TEŠKA SITUACIJA

Apel djelatnika centra za socijalnu skrb: 'Hoće li zlostavljana djeca biti vraćena u nasilne obitelji zbog prenatrpanog sustava?'

13.02.2023 u 20:51

Bionic
Reading

Djelatnici Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu, upozoravajući na 'nezakonita i nestručna postupanja' pitaju se u otvorenom pismu čeka li Hrvatsku nova tragedija te hoće li zlostavljana djeca biti vraćena u nasilne obitelji zbog prenatrpanog sustava. Tvrde i da su o svemu obavijestili Ministarstvo obitelji i socijalne politike, no da sluha nije bilo

'Činjenica je da djecu ne možemo izdvojiti iz obitelji u kojima ima zanemarivanja i zlostavljanja zbog toga jer ih nemamo gdje smjestiti', rekla je za RTL Renata Sever, predsjednica Društva socijalnih radnika Međimurja. Kaže da iz Ministarstva dobivaju odgovor 'da se djeca u biti smještaju onda kad su životno ugrožena'.

'To znači da ih premještamo iz njihovih obitelji u prenatrpane udomiteljske obitelji gdje ustvari imaju podmirene samo osnovne potrebe', navodi Sever. Kaže i da u socijalnim ustanovama nema dovoljno stručnjaka. 'Mislim da se sustav socijalne skrbi ne raspada samo zahvaljujući našim improvizacijama', smatra Sever.

'Da su ustanove natrpane, odnosno popunjene jesu. Da su smještajni kapaciteti nedostatni, jesu', dodaje Mato Zovkić, zamjenik predsjednice Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

Iz Ministarstva šalju inspekciju i poručuju da je provedena svaka žurna mjera vezana uz smještaj djece. 'U ovom djelu ovog pojedinačnog slučajeva i nekih pojedinačnih slučajeva koji se spominju već su u tijeku izvanredni upravni nadzori i njihovu po završetku ćemo obavijestiti javnost', rekla je za RTL Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu obitelji i socijalne politike. Ona smatra da sustav socijalne skrbi nije pred raspadom. U Ministarstvu najavljuju nova zapošljavanja, a za utorak i sastanak s predstavnicima socijalne komore i socijalnih radnika.

Pritužbe dobivaju i oni koji rade sa žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja. Direktor Zaklade Solidarna Ivan Blažević kaže za RTL da im se velik broj žali na centre za socijalnu skrb, ali jednako tako i na postupanje sudova koji su 'opet nekoordinirani i s centrima za socijalnu skrb i s policijom'. 'Događa se da sudovi odbijaju zaštitne mjere koje je predložila sama policija', rekao je Blažević.