okončana kriza

Anwar imenovan premijerom, svečano prisegnuo pred kraljem

24.11.2022 u 11:47

Bionic
Reading

Malezijski kralj imenovao je u četvrtak dugogodišnjeg oporbenog čelnika Anwara Ibrahima premijerom, okončavši petodnevnu krizu nakon neizvjesnih izbora

Anwar Ibrahim je pred kraljem prisegnuo za 10. malezijskog premijera na ceremoniji u kraljevskoj palači.

Njegovo imenovanje je najnovije poglavlje 30-godišnjeg političkog puta koji je prošao, od štićenika veteranskog čelnika Mahathira Mohamada do vođe prosvjeda protiv vlade, zatvorenika osuđenog zbog sodomije, oporbenog čelnika te naposljetku premijera.

Opći izbori održani u nedjelju nisu urodili jasnim pobjednikom i niti jedan od političkih blokova, jedan predvođen Anwarom, a drugi bivšim premijerom Muhyiddinom Yassinom, nije osigurao dovoljno mjesta u parlamentu za formiranje vlade.

Politička neizvjesnost mogla je dodatno naškoditi zemlji koja se suočava s usporavanjem gospodarskog rasta i rastućom inflacijom, ocjenjuje Reuters, dodajući da je ta zemlja imala tri premijera u isto toliko godina.

Anwarovi pristaše se nadaju da će njegova vlada spriječiti povratak povijesnim napetostima između etničkih Malajaca, muslimanske većine i etničkih Kineza i indijskih manjina.

Prema službenim rezultatima, Anwarowa koalicija Savez nade osvojila je na izborima 82 mjesta u parlamentu, a Muhyiddinov Nacionalni savez 73.