vojno osposobljavanje

Anušić: Vojni rok ne smije postati politička tema

22.01.2024 u 11:19

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na obilježavanju 31. obljetnice VRO-a Maslenica. S novinarima je razgovarao i o uvođenju vojne obuke u Hrvatskoj

Govoreći o akciji Maslenica, Anušić je, prenosi N1, kazao da je Hrvatska tom akcijom dokazala ne samo da je operativno sposobna braniti svoj teritorij, nego i oslobađati ga. 'Na kraju krajeva, to je bila uspješna akcija koja je završila operacijom Oluja, kojom je u potpunosti oslobođen naš teritorij. Maslenica je bila jedna od većih i bitnijih akcija u Domovinskom ratu, u kojoj je spojen jug s ostatkom Hrvatske', kazao je Anušić.

Prokomentirao je i uvođenje vojnog roka, podsjetivši da je 2008. on zamrznut. 'Nakon toliko godina bez kontinuiteta služenja vojnog roka, nije to pitanje na koje se može odgovoriti samo iz rukava. To je preozbiljna tema koja zahtijeva operativni, financijski, infrastrukturni i politički konsenzus. Idemo u tom smjeru. Kad struka bude odlučila koji je najbolji način da vratimo vojnu obuku, tada ćemo to predočiti javnosti', poručio je ministar obrane.

'Kad govorimo o vojnoj obuci, to ni u jednom trenutku ne smije postati politička tema. U smislu da od izbora do izbora političke stranke uvode ili ne uvode vojni rok. Geopolitička situacija u okolici Hrvatske i u cijelom svijetu zahtijeva politički konsenzus oko tog pitanja', zaključio je.