dan pobjede nad fašizmom

Antifašističke udruge ističu važnost borbe protiv fašizma

08.05.2020 u 13:03

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABH) u petak je povodom 75. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom priopćila da Hrvatska mora i treba slaviti taj dan, dok je Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) istim povodom upozorila na djelovanje povijesnih revizionista

'Hrvatski antifašistički pokret bio je vrlo važan i zapravo najjači (uz bosanskohercegovački) dio jugoslavenskog antifašističkog pokreta, pa je slijedom toga bio i najjači antifašistički pokret u Europi, ne računajući okupirane dijelove SSSR-a. Stoga, iz puno razloga, Hrvatska može i treba slaviti ovaj dan'', stoji u priopćenu SABH-a.

SABH je ocijenio da je antifašistička koalicija bila kratkotrajni savez vrlo raznorodnih i antagoniziranih država, političkih pokreta i ideologija, privremeno ujedinjenih u 'grčevitoj samoobrani od agresivnih nacifašističkih država i njihovih satelita'.

U SABH-u dodaju da su sile osovine podjednako prijetile uništenjem parlamentarne demokracije, komunizma i mnogim tekovinama suvremene civilizacije.

Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) izdala je u povodu 75. obljetnice oslobođenja Zagreba proglas u kojem upozoravaju na djelovanje povijesnih revizionista i organizacija koje krše prava žena i LGBT zajednice, ali i aktivno stvaranje netrpeljivosti prema etničkim manjinama.

'Iako su se pojavila dva nova problema koja bitno mijenjaju našu svakodnevicu i kvalitetu života, stari problemi nisu nestali i na njih ne smijemo zaboraviti, a osobito ne na one koji su za njih odgovorni', priopćio je MAZ.

Pritom je MAZ upozorio na djelovanje revizionista koji dovode u pitanje komemoraciju u Jasenovcu, ultrakonzervativne klerikalne organizacije koje 'neprestano gaze' po pravima žena i LGBT zajednice te na aktivno stvaranje netrpeljivosti prema etničkim manjinama.

MAZ je ukazao da se netrpeljivosti u društvu stvaraju 'dok policija maltretira i protuzakonito deportira izbjeglice'.

'Dok nas nakon pandemijske krize iščekuje novi početak, kojem je obnova grada imperativ, nikako ne smijemo dozvoliti da talog ovog društva neometano nastavlja provoditi reakcionarne politike. A našu povijest, povijest otpora i borbe za bolje sutra, neće nam oduzeti', zaključuje MAZ u proglasu.