HRABRI VATROGASAC

Anthony Jović, hrvatski heroj 11. rujna

11.09.2011 u 10:57

Bionic
Reading

Toga kobnog jutra vatrogasni poručnik Anthony Jović trebao je imati slobodan radni dan u svojoj postaji Ladder Company 34 na Washington Heightsu, ali je pozvan na ispomoć kolegama u vatrogasnoj jedinici Red Hook u Brooklynu. Dan je za vatrene kacige počeo mirno, ali kad se prvi oteti avion u 8.46 sati zabio u sjeverni neboder Svjetskog trgovačkog centra, Tony Jović s kolegama krenuo je na zadatak

Vatrogasci Engine Company 279 iz Red Hooka bili su među prvima koji su stigli do 'Blizanaca' i pokušali pomoći unesrećenima u gorućem tornju. Svi su izginuli. Posmrtni ostaci Anthonya Jovića nikad nisu pronađeni, u raščišćavanju ruševina na Ground Zerou kasnije je pronađena tek njegova nagorjela vatrogasna kaciga.

Jovićeva matična postaja na Washington Heightsu 11. rujna 2001. godine izgubila je 12 vatrogasaca i bila je među onima koji su žrtvovali najviše svojih ljudi. O napadu na WTC izvještavala sam 2001. iz New Yorka za Jutarnji list, otkrivši gotovo slučajno da među herojima 11. rujna i Hrvatska ima svojega.

Potraga za vatrogasnom postajom koja je izgubila najviše vatrogasaca dovela me do Ladder Company 34 na Washington Heightsu, sjevernom dijelu Manhattana. Tog su rujanskog jutra u njoj bila tek tri tužna vatrogasca. Izgubili su prijatelje, kolege, sretne okolnosti spasile su im živote.

Tony Jović

Kad sam rekla da sam iz Hrvatske, licem im se prelio sjetan osmijeh i uglas su rekli: 'Tony!' Tad su počeli pričati o vatrogascu Anthonyju Joviću, svom kolegi koji je nestao u ruševinama tornjeva WTC-a. Bio je rođen u New Yorku, ali uvijek je govorio da je američki Hrvat. Zbog njega su gledali Svjetsko nogometno prvenstvo 1998, kad su 'vatreni' osvojili treće mjesto, iako su tradicionalno njihovi sportovi bili američki nogomet, bejzbol i košarka.

U postaji Ladder Company 34 Tony je bio glavni zabavljač. Ako bi netko nasjeo na smicalicu, svi su znali tko ju je smislio - Tony. Pamtili su ga kao pametnog, druželjubivog, veselog, suosjećajnog, ali i vrijednog i dragog kolegu, koji nikad nije bježao od obaveza. Družili su se i privatno mnogo, ali tog ljeta nešto manje jer se Tony pripremao za polaganje kapetanskog vatrogasnog ispita, na koji je trebao izići u listopadu.

Supruga Anthonyja Jovića Cynthia i danas, s njihova dva sina Matthewom i Peterom, živi u New Yorku. Oboje su porijeklom iz Hrvatske, djeca lučkih radnika iz okolice Zadra koji su 50-ih godina prošlog stoljeća sreću novog života potražili u Sjedinjenim Američkim Državama. Anthony i Cynthia upoznali su se na Manhattanu dok je on radio u mesnici, a ona u obližnjem bistrou na Devetoj aveniji. Anthony Jović vatrogasac je postao 1989. godine.

Hrvatski heroj 11. rujna, poginuo je u 39. godini, spašavajući tuđe živote.