PREKRETNICA DOMOVINSKOG RATA

Ante Gotovina na obljetnici akcije Maslenica: Rat nije bio naš izbor nego potreba

22.01.2018 u 12:26

Bionic
Reading

'Rat nije bio naš izbor nego potreba', kazao je general Ante Gotovina povodom 25. obljetnice vojno redarstvene operacije Maslenica. U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održava se središnja svečanost kojoj su pokrovitelji predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković

'Uspjeh je bio pretpostavka potpisivanja Daytonskog sporazuma kojim je uspostavljen mir na ovim prostorima. Ne smije se zaboraviti da je uzrok rata bila agresija na Hrvatsku. Rat nije bio naš izbor nego potreba. Pobjedom smo ostvarili sigurnost i slobode, za sve ljude koji žive tu neovisno o narodnosti i vjeroispovijesti. Domovinski rat je temelj državnosti. I dalje nam ostaje briga o čuvanju sigurnosti i sloboda', rekao je Gotovina.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da mu je čast danas biti u Zadru i kao ministar i kao sudionik operacije Maslenica, javlja Dnevnik.hr.

'Ova Vlada s posebnom pažnjom radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata. Preuzeli smo pokroviteljstvo nad ovom obljetnicom jer smatramo da nam je obaveza čuvati uspomenu na važne događaje iz naše povijesti', rekao je.

'25 godina je prošlo. Operacija Oluja je kruna rata, a Maslenica je u strateškom smislu prekretnica rata zbog nekoliko razloga. Tom operacijom spojili smo sjever i jug, pokazali da je hrvatska vojska u tom trenutku dosegla razinu organiziranosti da je u stanju izvesti takvu operaciju, to najbolje zna general Gotovina i pokazali smo svijetu da smo u stanju sami osloboditi okupirani teritorij. Našem političkom vodstvu dali smo snažnu polugu u jačanju političke pozicije na međunarodnoj sceni. Operacijom Maslenica smo osnažili vjeru u pobjednički karakter vojske i policije', rekao je Krstičević.

  • +27
Obilježavanje 25. obljetnice VRO Maslenica Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

'Operacija je pokazala što znači odlučnost, hrabrost, jedinstvo i zajedništvo, kako izgleda pobjednički hrvatski duh. General Gotovina svojom snagom ulijevao nam je potpunu sigurnost i vjerujem da mi nećete zamjeriti ako bi sada za 25. obljetnicu pozvao najvjerodostojnijeg među nama', kazao je Krstičević.

'Prije 25 godina na današnji dan započela je operacija Maslenica. Agresorske snage koje su do 22. siječnja bile gotovo u predgrađima Zadra odbačene su u dubinu tada okupiranih područja gdje su dvije godine kasnije dočekale potpuni poraz', rekla je u svom obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić poseban pozdrav je uputio generalu Mladenu Markaču.

'Posebna mi je čast biti zajedno s vama kao jedan od sudionika operacije Maslenica i od srca vam čestitati 25. obljetnicu. Okupili smo se kako bi promovirali istinu, hrabrost i ljubav prema domovini. Kad govorim o slobodi, govorim o slobodi kao ljudskoj potrebi svakog čovjeka, a operacija Maslenica nam pokazuje kolika je snaga onih koji se bore za slobodu', rekao je Brkić.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Da nije bilo hrvatskih branitelja, policajaca i vojnika današnje RH ne bi bilo', rekao je.

'Dragi hrvatski branitelji omogućili ste sadašnjost i budućnost hrvatskom narodu i svima koji Hrvatsku osjećaju kao svoju domovinu', kaže Brkić. Dodao je da samo narod koji poznaje i razumije prošlost može graditi sigurnu budućnost.

Značaj VRO Maslenica

Prije 25 godina vojno-redarstvenom operacijom (VRO) Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske tzv. Republike Srpske krajine te je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Operacija Maslenica bila je nužna jer je okupacijom trećine hrvatskoga teritorija 1991. godine srpski agresor komunikacijski presjekao Hrvatsku na dva dijela na području Novskog ždrila te je bilo ugroženo cijelo hrvatsko primorje i gotovo prekinuta prometna povezanost između sjevera i juga Hrvatske, koja se zbog toga otežano odvijala preko otoka Paga. Počela je u 6 sati ujutro 22. siječnja 1993. godine i u njoj su po prvi puta u zajedničkom napadu angažirane kopnene, pomorske i zračne snage OS RH.

  • +19
Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Glavni ciljevi operacije postignuti su već nakon 72 sata te je deblokiran Zadar u čijemu je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno i petnaestak sela, kao i bitne strateške točke - zrakoplovna baza Zemunik te Novsko ždrilo, čime je ponovno omogućeno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Samo nekoliko mjeseci poslije izgrađen je, naime, pontonski most na Novskom ždrilu koji je potkraj srpnja 1993. godine pušten u promet. Njime se prometovalo sve do izgradnje novog Masleničkog mosta 1997. godine.

Glavne napadačke udare tijekom operacije izvršili su pripadnici profesionalnih gardijskih brigada, a za obrambeno djelovanje angažirani su pripadnici pričuvnih brigada. Od 22. do 25. siječnja u akciji je poginulo 13 branitelja, a u iduća dva dana još šest. No, u snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim napadima neprijatelja koji su uslijedili odmah nakon operacije, do 31. ožujka broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Operacija Maslenica počela je istodobnim napadima kojima su u više smjerova potisnute neprijateljske snage prema Zemuniku, prometnicom Zadar-Maslenica prema Benkovcu, uz obalu prema Rovanjskoj i dalje prema Obrovcu. Tijekom slijedeća tri dana trajale su borbe u kojima je oslobođen Novigrad, Kašić, Maslenica i Smoković, na Velebitu su OS RH izbile na crtu Sveti Rok - Mali Alan - Tulove grede - Bobija, a 25. siječnja ovladale Škabrnjom i jakim neprijateljskim uporištem na Ražavljevoj glavici.

Odmah nakon operacije, na sinjskoj bojišnici je 27. i 28. siječnja, provedena i oslobodilačka akcija na brani Peruća, čime je otklonjena prijetnja srpske vojske da će srušiti branu što bi imalo katastrofalne posljedice.

  • +19
Gotovina u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX