zagađenje plastikom

[ANKETA] Podržavate li zabranu korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda?

24.09.2019 u 07:32

Bionic
Reading

Novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom u Hrvatskoj se 2020. godine planira ukinuti korištenje nekih plastičnih proizvoda poput pribora za jelo, tanjura, slamki i slično

Kako donosi 24sata, Ministarstvo zaštite okoliša 2020. priprema novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Na popisu proizvoda koji će biti izbačeni iz svakodnevne upotrebe nalaze se štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka, držači za balone, spremnici za hranu, napitke i čaše od stiropora.

Hrvatska gospodarska komora protivi se ovoj zabrani. Navodi kako je u industriji plastike i gume lani je radilo 8200 radnika u 700 tvrtki. Hrvatska zarada od izvoza plastike prije dvije godine iznosila je 437 milijuna dolara. Također, na stranicama HGK objavili su podatak da je analiza europskoga udruženja PlasticsEurope pokazala da bi se, ako bismo ukinuli plastičnu ambalažu hrane, težina pakiranja učetverostručila, potrošnja energije porasla bi 50 posto, bilo bi 60 posto više otpada i dvostruko više emisije stakleničkih plinova.

Ova tema izazvala je brojne reakcije naših čitatelja i na društvenim mrežama, od kojih su neki tvrdili kako je zabranu trebalo uvesti davno, dok su drugi inicijativi prognozirali - propast.

Što vi kažete?