STOP SEKSUALNOM NASILJU

Angelina Jolie i William Hague zajedno protiv silovanja

Bionic
Reading

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague i posebna izaslanica UN-a za izbjeglice Angelina Jolie pokrenuli su prije nešto više od godinu dana Inicijativu za sprečavanje seksualnog nasilja (Preventing Sexual Violence Initiative, PSVI). Cilj je Inicijative da se kultura nekažnjavanja seksualnih zločina u ratovima zamijeni izgradnjom nacionalne i međunarodne aktivnosti da se takvi zločini zaustave

U travnju ove godine, ministri vanjskih poslova zemalja skupine G-8 usvojili su povijesnu Deklaraciju o sprečavanju seksualnih zločina u ratnim sukobima. Deklaracijom je - prvi put - silovanje i ozbiljno seksualno nasilje u sukobima proglašeno teškim kršenjem Ženevske konvencije. Sljedeći tjedan, u utorak, ministar Hague predstavit će Deklaraciju pred generalnom skupštinom UN-a, sa željom da pridobije podršku što većeg broja zemalja.

Članak potpisuju britanski ministar vanjskih poslova William Hague i specijalna izaslanica UNHCR-a Angelina Jolie

Svakoga dana svjedočimo strašnim zločinima počinjenima u Siriji. Sada je i UN potvrdio da se silovanje koristi za teroriziranje i kažnjavanje žena, muškaraca i djece, tijekom pretresa domova i ispitivanja, na punktovima za provjere, u pritvorima i zatvorima diljem zemlje.

Posljednji užasavajući izvještaj Istražne komisije UN-a navodi detalje silovanja majke koja je prisiljena kuhati i čistiti onima koji su je zatočili, pod prijetnjom oduzimanja života njezine djece ako to odbije činiti. Izvještaj govori i o studentici koja je silovana zato što je vlada tragala za njezinim bratom. Ove su priče samo vrh ledenog brijega. Strah, sramota i osnovna borba za preživljavanje razlozi su zbog kojih se mnogi od onih koji su to preživjeli ne usude ni govoriti o tome.

Seksualno nasilje koristilo se kao ratno oružje u skoro svakom većem konfliktu koji se dogodio tijekom naših života, od Bosne do Ruande. Govorimo o silovanju koje se namjerno koristi kao vojna taktika s ciljem postizanja političkih ciljeva: kako bi se ponizilo političke protivnike, istjeralo ili podredilo različitu etničku grupu ili teroriziralo određenu zajednicu do te mjere da se preda. U nekim se konfliktima čak koristi kako bi se žene zarazile virusom HIV-a ili da ih se toliko ozlijedi da više nikada ne mogu imati djecu.

Silovanje se koristi jer se lako zataška i jer se njime napadaju najranjivije osobe. Tijekom posjeta Demokratskoj Republici Kongo, upoznali smo majku čija je petogodišnja djevojčica bila napadnuta. Ta je djevojčica premlada da bi se njezin glas čuo, ali njezina patnja i patnja milijuna žrtava u cijelom svijetu treba biti poziv na djelovanje.

Svijet je osmislio sporazume kako bi se zabranila upotreba rasprskavajuće municije i mina u cijelom svijetu te kako bi se smanjila ilegalna trgovina oružjem. Nekada se smatralo da je nemoguće postići takve sporazume. U svim tim slučajevima, početak je bio moralno zgražavanje, koje je onda dovelo do globalnog djelovanja. Vrijeme je da se isto učini i u borbi protiv silovanja i seksualnog nasilja u ratnim zonama.

Srž problema leži u uvriježenoj kulturi nekažnjavanja, gdje se na desetke tisuća slučajeva silovanja u nekoj zemlji kazneno procesuira tek nekolicina počinitelja. Muškarci koji siluju zatvorenike u centru za pritvor u Siriji misle da će proći nekažnjeno, jer je tako bilo i u prošlosti. Sljedeći je važan čimbenik i nedostatak dugoročne podrške za preživjele koji se suočavaju s doživotnim odbijanjem, bolešću i traumama, povrh patnje koju su im njihovi zlostavljači priredili.


Udružili smo se u ovoj kampanji jer smo se oboje osvjedočili kako seksualno nasilje uništava živote preživjelih i njihovih obitelji. Želimo pojačati svijest o tome da se mora hitno djelovati. Pozivamo vlade cijelog svijeta da se udruže kako bi iskorjenjivanje silovanja u ratnim zonama postalo ključni prioritet.

Započeli smo našu inicijativu prošle godine i zahvalni smo mnogim zemljama na njihovoj reakciji. U Londonu u travnju ove godine, članice grupe G-8, uključujući i naše dvije zemlje, učinile su povijesni korak obavezujući se na rješavanje ovoga pitanja. U lipnju je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo Rezoluciju kojom se jačaju mogućnosti UN-a. Od članica UN-a, 45 zemalja iskazalo je svoju podršku time što su sponzorirale Rezoluciju – to je rekordna podrška u novijoj povijesti.

Sljedećeg tjedna održava se Generalna skupština UN-a u New Yorku, najveći skup svjetskih vođa. Tijekom zasjedanja, 24. rujna, bit će predstavljena nova 'Deklaracija posvećenosti zaustavljanju seksualnog nasilja u konfliktu'. Deklaracija je napisana zajedno sa specijalnim predstavnikom generalnog tajnika UN-a za seksualno nasilje u konfliktu te sa 12 zemalja Bliskog istoka, Europe, Afrike i Azije čiji su lideri/ce hrabro pristali da, zajedno s nama, budu predvodnici ove Inicijative. Deklaracija će svakoj zemlji dati priliku da pokaže svoj stav o ovom pitanju.

Zemlje koje usvoje Deklaraciju složit će se, prvi put, da seksualno nasilje u konfliktu predstavlja teško kršenje Ženevskih konvencija i njihova prvog Protokola. To će značiti da se osumnjičene može uhititi gdje god da se nalaze po svijetu.

Deklaracija sadrži jamstvo da se neće dopustiti amnestija za seksualno nasilje u mirovnim sporazumima, tako da se ovi zločini više neće moći skrivati pod tepih te da vojni zapovjednici uvide da će se za te zločine tražiti odgovornost.

Deklaracija obećava novi Međunarodni protokol do polovice 2014. godine: on bi trebao osigurati da prikupljeni dokazi imaju svoju težinu na sudu i da za veći broj preživjelih bude zadovoljena pravda; da sigurnost i dostojanstvo žrtava bude u srži istraga o silovanjima i drugim seksualnim zločinima u zonama konflikta.

Angelina Jolie o borbi protiv silovanja u ratu


Ona sadrži i odredbe o učešću žena, zaštiti izbjeglica i obuci pripadnika državnih oružanih snaga i policije. Potpisnici će se obvezati na to da će zaštitu od seksualnog nasilja staviti na sam vrh prioriteta svoga rada na rješavanju konflikta i humanitarnog rada, kao i da će pomoći jačanju kapaciteta u zemljama u kojima postoji najveći rizik da će se ova vrsta nasilja pojaviti.

Vjerujemo da su ovo koraci koje bi svaki član međunarodne zajednice trebao podržati. Zato se nadamo da će većina vlada u svijetu podržati ovaj sporazum i da zajedno možemo djelovati kako bismo naše obveze proveli u praksi. Ako to učinimo, to bi mogla biti prekretnica u međunarodnim stavovima prema pitanju silovanja i seksualnog nasilja, koji bi u konačnici mogli predstavljati početak kraja kulture nekažnjavanja.

Postoje mnoge druge nepravde s kojima se svijet treba suočiti. Ali silovanje i zlostavljanje tisuća žena, muškaraca i djece više se ne može tolerirati. Nadamo se da će nam se ljudi u cijelom svijetu pridružiti u tom stavu.