IZBJEGLIČKA KRIZA

Angela Merkel u Bundestagu: Uspjet ćemo!

24.09.2015 u 14:17

Bionic
Reading

'Uspjet ćemo to‘, poruka je to koju je danas njemačka kancelarka Angela Merkel poslala zastupnicima u Bundestagu nakon rasprave o izbjegličkoj krizi. Merkel je opet bila optimistična oko pravedne raspodjele tisuće migranata unutar Europske unije. ‘Ova kriza zahtijeva nacionalnu, europsku i globalnu suradnju,‘ rekla je kancelarka te dodala kako je raspodjela 120 tisuća migranata i jedna milijarda eura pomoći tek prvi korak za dugoročno rješavanje izbjegličke krize.

"Ljudsko dostojanstvo, vladavina prava, tolerancija i solidarnost povezuju Europu, ali ne samo kulturološki. To su temelji mnogih zakona i prava Europske unije. Ova kriza će naš kontinet dugoročno opterećivati, daleko od mjesta kamo trebamo stići. Stoga želim da Europa položi i ekonomski i moralni ispit.'

U 25-minutnom govoru Merkel je istaknula i važnost suradnje Europe s Turskom koja je važan partner. Danas će održati sastanak s čelnicima njemačkih regija koji će dogovoriti detaljniji plan oko financijske pomoći i izgradnje novih kampova za migrante.