Puljkov trijumf

Analitičari: Puljku je podmetnuta 'seks-afera' pomogla, birači su ga doživjeli kao žrtvu

27.06.2022 u 15:08

Bionic
Reading

Kandidatu za gradonačelnika Splita Ivici Puljku (Centar) pobjeda u drugom krugu je osigurana, ocijenili su u ponedjeljak analitičari Davor Gjenero, koji tvrdi da drugog kruga de facto nema, i Žarko Puhovski koji dodaje da su rezultati prvog kruga uspjeh koji graniči s trijumfom

Prvi krug prijevremenih izbora u Splitu, održanih zbog ostavki koje su gradonačelnika Puljak, njegovi zamjenici i vijećnici Gradskog vijeća podnijeli u travnju, završili su velikom prednošću Puljka pred ostalima.

On je kao gradonačelnički kandidat u Splitu dobio 48,73 posto glasova birača, dok je 25,67 posto glasova birača dobio nezavisni protukandidat kojeg podržavaju HDZ i HSS, Zoran Đogaš. I Gjenero i Puhovski ističu da je Puljak siguran pobjednik drugog kruga. 'O tome nema nikakve diskusije', ističe Puhovski.

Gjenero razlog za to vidi u tome što, među ostalim, birači nemaju toliku političku napetost koja bi ih tjerala da izađu na izbore i spriječe Puljkovu pobjedu. Obojica analitičara se slažu da je afera u predizbornoj kampanji oko prepiske dogradonačelnika Bojana Ivoševića i gradskog vijećnika Luke Barišića s navodnim djevojkama iz Srbije, pomogla, a ne odmogla Puljku u kampanji.

Gjenero to objašnjava pojavom da su birači Puljka, zbog podmetnute afere, doživjeli kao žrtvu. 'Na kraju su ih oslobodili krivice zbog onoga zbog čega bi, u nekoj drugoj situaciji, mogli odgovarati, a to je da su uletjeli u trapulu u kojoj se nisu baš pametno ponašali', ocjenjuje Gjenero.

  • +9
Ivica Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Dodaje da je ta afera vrlo slična onoj sa Puljkovom snimkom iz prošle kampanje na kojoj 'navodno pjeva ustaške pjesme' te da je Puljkov tim u oba slučaja imao dobru strategiju za smanjivanje nastale štete. Na kraju su birači, umjesto da kazne Puljka zbog toga ili činjenice da je on bio element nestabilnosti i svojom ostavkom uzrokovao prijevremene izbore, krivca za tu situaciju pronašli u drugima.

'Kerum je, meni se čini, kažnjen jer je prepoznat kao akter koji je sudjelovao u namještanju afere', kaže Gjenero i dodaje da su birači kaznili i Puljkove partnere koji nisu bili puno suradni u prvoj godini mandata. 'Biračko tijelo uvijek ispostavi račun onoga koga procijeni za krivca jer je moralo izaći na prijevremene izbore', poručuju Gjenero.

Govoreći o aferi, Puhovski ističe da mu je pomogla da učvrsti svoju listu u personalnom smislu, ali i uočava da je značajno ojačala poziciju dogradonačelnika Ivoševića. 'Sada je za Puljka, po mojem sudu, ozbiljan izazov Ivošević jer je postao ne samo jaki dogradonačelnik, nego i igrač za ubuduće. Potencijalna konkurencija iznutra, a možda i izvana', primjećuje analitičar.

Objašnjavajući Puljkov uspjeh, Puhovski ističe kako su birači koji su bili na njegovoj strani bili motivirani za izlazak na izbore. No, dodaje da je njegovom uvjerljivom vodstvu pridonijela i zasićenost biračkog tijela spram političke elite, ne samo u Splitu nego i šire.

'Split će od jučer biti drugi najveći grad pored Zagreba u kojemu ni HDZ ni SDP ne igraju neku bitnu ulogu u upravljanju gradom, a to je već neka vrsta pomaka, bez obzira na to koliko ćemo trebati čekati da eventualno dobije konzekvencije na nacionalnoj razini', kaže Puhovski.

Puljak je i u utrci za Gradsko vijeće dobio veliku podršku birača. Lista stranke Centra je po neslužbenim rezultatima DIP-a osvojila 42,47 posto glasova, lista HDZ/HSS-a 23,81 posto, lista HGS-a 7,11 posto, Mostova lista 6,61 posto, lista SDP/HSU-a 5,75 posto, te lista koalicije DP/HDS/HSP-a i Hrvatskih suverenista 5,63.

Listi sada treba još jedna ruka kako bi oformili većinu u Gradskom vijeću. Dok Puhovski predviđa da će Puljak prije većinu dogovoriti s SDP-om, nego s MOST-om, Gjenero kaže kako je to teško procijeniti, ali smatra da taj dogovor Puljka neće puno koštati.

'Sigurno je to, kada vam fali samo jedan glas, da ćete ga sigurno imati, i to na takav način da vaši temeljni prioriteti ne dođu u pitanje', poručuje Gjenero.