dugogodišnji problem

Amsterdam puca pod navalom turista, evo kojim će nepopularnim mjerama pokušati obuzdati kaos

23.02.2020 u 18:46

Bionic
Reading

Amsterdam, jedno od najposjećenijih svjetskih turističkih odredišta i prijestolnica grijeha, kako joj tepaju oni otvorenijeg duha, uskoro bi mogao izgubiti titulu najliberalnijeg svjetskog središta. Iako godišnje od turizma uprihodi gotovo sedam milijardi eura, vlasti glavnog grada Nizozemske poduzimaju sve više radikalnih mjera kako bi se obranile od nekontrolirane navale turista koji prijete uništiti privlačnost 'Venecije sjevera'

Nakon što je izvorna Venecija već poduzela čitav niz antiturističkih mjera ovih dana su i amsterdamske vlasti predstavile nepopularne mjere kojima namjeravaju obuzdati turističku opsadu grada na vodi. Još ranije su uvedeni dodatni porezi na hotelska noćenja u iznosu od sedam posto, a uveden je i moratorij na reklamiranje grada kao turističkog odredišta. Najnovije mjere uključuju ograničenja pri posjetu Četvrti crvenih svjetiljki, a najavljena je i potpuna zabrana prodaje marihuane strancima u popularnim coffee shopovima.

Amsterdam godišnje posjeti gotovo 20 milijuna turista, a prema prognozama tamošnje turističke zajednice, europsku prijestolnicu grijeha do 2030. godine posjećivat će godišnje čak 42 milijuna turista, što je 50 puta više od trenutne gradske populacije. Takve projekcije neprihvatljive su za stanovnike Amsterdama unatoč činjenici da se u gradsku kasu zbog turizma godišnje slije nevjerojatnih gotovo sedam milijardi eura.

  • +11
Turisti u Amsterdamu Izvor: EPA / Autor: MARCEL ANTONISSE

U sklopu mjera odvraćanja, Amsterdam već naplaćuje sedam posto poreza na hotelske račune, a uveden je i novi namet prema kojem hotelski gosti po noćenju moraju uplatiti dodatna tri eura u gradsku blagajnu, što je triput više nego u ostalim europskim destinacijama. Gradske vlasti su tim mjerama povećale prihode za dodatnih 100 milijuna eura godišnje, što usmjeravaju kao pomoć za očuvanje povijesne vizure grada. Tim novcem obnavljaju se i čiste kanali, mostovi i ulice, a samo prošle godine za održavanje je utrošeno vrtoglavih 289 milijuna eura.

Neizdrživo za lokalce

U kojoj mjeri je turizam neizdrživ za autohtone stanovnike, govori i nedavno provedena mjera u kojoj su gradske vlasti ispred Državnog muzeja (Rijksmuseum) uklonile dva metra visok zid s natpisom 'I love Amsterdam', čija su slova 'porazbacali' diljem grada, a sve kako bi smanjili fluktuaciju turista koji su opsjedali prepoznatljivi natpis kako bi snimili selfie. No ta mjera nije smanjila broj dolazaka, štoviše grad bilježi godišnji rast broja posjetitelja od tri milijuna.

Zbog tog neizdrživog rasta stanovnicima i gradskim čelnicima inače tolerantnog Amsterdama konačno je prekipjelo pa će poduzeti radikalne mjere. Ovog tjedna najavljena je izgradnja 'erotskog kompleksa' koji bi činili klubovi, kazališta i drugi sadržaji posvećeni seksu, a predviđena je i gradnja posebnog hotela za prostitutke. Prema gradskim ocima, preseljenje bordela iz povijesne četvrti Singel u drugi dio grada predstavlja najmanje neprilika.

  • +2
Četvrt crvenih svjetiljki u Amsterdamu Izvor: Profimedia / Autor: - / Huber images / Profimedia

Amsterdamska gradonačelnica Femke Halsema odlučila je očistiti Četvrt crvenih svjetiljki od turista, za koje ističe da učestalo pijani i drogirani vrijeđaju seksualne radnice, kako ih iz posebnog pijeteta naziva liberalno lokalno stanovništvo koje je izgubilo strpljenje. Halsema navodi da je zabrinuta porastom tajnog dijela inače legalne prostitucije koju nadzire država, ali umiruje i potencijalne goste, dodajući da te mjere ne vode prema ukidanju užitaka te vrste. 'Seksualni rad je normalan rad i nije nam namjera istjerati prostituciju iz grada', poručila je gradonačelnica grada u kojem djeluje 700 licenciranih prostitutki koje godišnje 'posjeti' oko 200.000 gostiju.

Globe na licu mjesta

Već od 1. travnja stupit će na snagu zakon prema kojem se potpuno zabranjuju organizirane ture kroz Četvrt crvenih svjetiljki, za razliku od još uvijek aktualne odluke, prema kojoj je u taj gradski turistički adut dozvoljen ulazak skupinama do 15 turista. Vodiči koji se neće obazirati na uskoro važeći propis bit će na licu mjesta kažnjeni globom od 190 eura. Ta odluka usput će smanjiti gužve u uskim amsterdamskim uličicama i na mostovima, s obzirom na to da je kroz Red light district svakodnevno prolazilo 115 vođenih tura s neograničenim brojem turista.

Iako stranim gostima ne namjerava onemogućiti legalan pristup prostituciji, gradonačelnica namjerava zabraniti strancima ulazak u coffee shopove, što je posebno zabrinulo one koji hodočaste u nizozemsku prijestolnicu upravo zbog široke dostupnosti marihuane. U ukupno 164 amsterdamska coffee shopa travu i hašiš godišnje zapali 1,5 milijuna ljudi, od čega se 23,4 posto odnosi na turiste, a tijekom godine popuši se čak 100.000 kilograma marihuane svih kategorija.

  • +14
Coffee shopovi u Amsterdamu Izvor: Profimedia / Autor: Jeff Rotman / Alamy / Profimedia

Kako bi gradonačelnica prisnažila svoju namjeru da prorijedi turiste koji dolaze u Amsterdam isključivo radi pušenja marihuane, naručila je istraživanje koje je pokazalo da bi njezin plan mogao upaliti. Prema istraživanju amsterdamskog Ureda za istraživanje, informacije i statistiku, čak trećina stranih turista spremna je odustati od dolaska u grad ako se uvede zabrana prodaja opijata stranim gostima. Istraživanje je pokazalo i da čak polovina Britanaca, koje Halsema posebno proziva zbog nedoličnog ponašanja, ne želi posjetiti Amsterdam ukoliko uvede zabranu.

Iako se broj coffee shopova smanjuje od 2008. godine, nakon što je uveden zakon prema kojem se takvi lokali moraju nalaziti najmanje 250 metara udaljeni od prve škole, Halsema ističe da ukidanje prodaje kanabisa strancima neće isprazniti gradsku blagajnu. Taj dosadašnji magnet za turiste i simbol nizozemske liberalnosti, smatraju čelnici grada, tek je mali dio ukupne gradske zarade od turizma. Zabranom prodaje strancima, ističu, smanjila bi se ilegalna prodaja droge, za koju Amsterdam već godinama nema rješenja.