TUŽITELJ SKRIVAO DOKAZE

Amerikanac ležao 25 godina u zatvoru nevin

08.12.2013 u 18:01

Bionic
Reading

'Nevini ljudi misle da samo trebaju govoriti istinu i tada se nemaju zašto bojati policije. Da će sustav funkcionirati, da će se sve rasvijetliti i biti u redu', priča Michael Morton, Amerikanac koji je skoro 25 godina ležao u zatvoru zbog zločina koji nije počinio

CNN je prošlog mjeseca donio priču o tom Teksašaninu koji je 1986. godine bio sretno oženjen muškarac, otac trogodišnjeg sina.

Te godine, dan nakon Mortonova rođendana, njegova supruga Christine napadnuta je i ubijena u njihovu domu u predgrađu Austina. Za ubojstvo je optužen Morton; tužitelj je u emotivno vođenom procesu tvrdio da je Morton umlatio svoju suprugu jer je odbila seks na njegov rođendan.

'Nije bilo znanstvenih dokaza, nije bilo svjedoka ni oružja kojim je ubojstvo počinjeno, kao ni uvjerljivog motiva', prisjeća se Morton. Ali porota je ipak povjerovala tužitelju.

Gotovo četvrtinu stoljeća proveo je na robiji prije nego što je grupa odvjetnika pro bono odlučila istražiti i reaktualizirati njegov slučaj.

Sina je u početku viđao svega dvaput godišnje. Zatim ga je sin prestao posjećivati, a i prezime je odlučio promijeniti - preuzeo je prezime rođaka koji su ga odgojili.

Odvjetnici ne samo da su izvukli danas 59-godišnjeg Mortona iz zatvora, nego su i optužili državnog tužitelja Kena Andersona za skrivanje ključnih dokaza. Trogodišnji sin Eric, naime, vidio je napad i kasnije rekao rođacima da tata nije bio u kući kad se zločin dogodio. Susjedi su vidjeli vjerojatnog počinitelja, a nedaleko od kuće obitelji Morton pronađena je okrvavljena marama. No ti dokazi nisu prezentirani na suđenju.

DNK analiza 25 godina kasnije pokazala je da krv i dlake na marami nisu Mortonovi. Bili su to tragovi Marka Norwooda, osuđivanog kriminalca. Dvije godina kasnije u sličnim je okolnostima ubio još jednu ženu.

Državni tužitelj platio je puno manju cijenu za svoj zločin od Mortona, koji zločin nije ni počinio: izgubio je posao i osuđen je na 500 dolara kazne te deset dana u zatvoru. Pušten je nakon pet dana, zbog dobrog vladanja.

Morton, međutim, ne izražava bijes, nego sreću što je slobodan. U zatvoru je postao vrlo religiozan. Izašavši na slobodu, uspio je obnoviti odnose sa sinom.