kontroverzni desničar

Amerika strahuje: Je li izlet Tuckera Carlsona u Moskvu velika pobjeda Putina?

07.02.2024 u 17:10

Bionic
Reading

Bivša zvijezda Fox Newsa Tucker Carlson potvrdio je u utorak da je otputovao u Moskvu kako bi intervjuirao predsjednika Vladimira Putina, čime je okončao nagađanja oko svrhe njegova posjeta Rusiji i namjerava li se konačno sastati s ruskim čelnikom

'Ovdje smo kako bismo intervjuirali predsjednika Rusije Vladimira Putina. Uskoro ćemo to učiniti', rekao je Carlson u videu objavljenom na X-u, pohvalivši se da će biti prvi zapadni novinar koji će intervjuirati ruskog predsjednika od početka invazije na Ukrajinu.

Desničarski ekstremist, koji je posljednjih godina hvalio autokrate i naširoko kritizirao medije na engleskom govornom području, tvrdeći da su 'pokvareni' i 'lažu' svojoj publici dok šire 'propagandu najružnije vrste'.

Kao navodni primjer manipulativnog medijskog ponašanja, Carlson je istaknuo novinare koji vode 'ulizivačke intervjue ohrabrenja' s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim.

Iako je tehnički istinito to da će biti prvi zapadni novinar koji će intervjuirati Putina od početka invazije na Ukrajinu, Carlson prelazi preko nekih važnih činjenica. Bivša zvijezda FOX-a zapravo radi upravo ono za što je optužio zapadne medije da čine kada izvještavaju o ratu u Ukrajini. Istina je to da niti jedan zapadni novinar nije intervjuirao Putina od početka rata, ali to se nije dogodilo zbog nedostatka pokušaja, nego zato što Putin nije htio razgovarati s njima.

Christiane Amanpour s CNN-a reagirala je na Carlsonovu tvrdnju kazavši da je to apsurdno mišljenje i da će nastaviti tražiti intervju s Putinom, kao što su to godinama radili s te mreže.

Carlson je poznat po krajnje desničarskim stavovima i širenju teorija zavjere te dugogodišnjoj suradnji s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Istovremeno se pred američke predsjedničke izbore, koji će se održati krajem godine, a na kojima će se Trump pokušati vratiti u Bijelu kuću, u javnosti stvara dojam da bi lakše surađivao s Rusijom i Putinom, što bi pridonijelo bržem kraju rata na štetu Ukrajine.

  • +4
Tucker Carlson u Rusiji Izvor: Profimedia / Autor: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Carlson nije precizirao kada će intervju biti emitiran, ali se očekuje da bi to moglo biti u četvrtak, no najavio je da će biti besplatan za gledanje putem njegove platforme za streaming Tucker Carlson Network.

'Mi smo u novinarstvu. Naša je dužnost informirati ljude. Dvije godine od početka rata u Ukrajini, koji preoblikuje cijeli svijet, većina Amerikanaca nije informirana. Oni nemaju pojma što se događa u ovoj regiji. Ovdje u Rusiji ili 1000 kilometara dalje u Ukrajini. Ali trebali bi znati, oni plaćaju za velik dio toga', poručio je kontroverzni voditelj.

Ranije u utorak The Moscow Times je, pozivajući se na više izvora bliskih Kremlju, izvijestio da se ruske vlasti nadaju iskoristiti Carlsonov posjet kako bi utjecale na američko javno mnijenje s obzirom na njegovu popularnost među konzervativnim glasačima u SAD-u, ali i kako bi ojačali Putinov imidž među Rusima jer traži reizbor za peti mandat.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Putin pristao dati intervju Carlsonu. Naveo je da se zapadni mediji više ni ne trude biti nepristrani u izvještavanju o Rusiji, stoga ne postoji želja Moskve da komunicira s njima.

Upitan izravno zašto je Putin pristao na razgovor s Carlsonom, Peskov je odgovorio da se stav tog Amerikanaca ne slaže s onim u velikom dijelu zapadnih medija.

'Njegov stav je drugačiji od drugih. On nije ni na koji način proruski niti proukrajinski - nego proamerički, no barem je u suprotnosti sa stavovima tradicionalnih anglosaksonskih medija', rekao je Peskov.

  • +4
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

I dok Carlson i Kremlj tvrde da novinari na Zapadu nisu zainteresirani za pričanje ruske strane priče, Evan Gershkovich iz The Wall Street Journala sjedi u zatvoru upravo zbog toga.

Putin ne samo da je odbio sudjelovati u intervjuima sa slobodnim tiskom, već je u posljednje dvije godine vodio rat protiv medija, zatvarao novinare, kažnjavao velike tehnološke tvrtke zbog objavljivanja 'lažnih' informacija o invaziji na Ukrajinu i gurao zakone o cenzuri koji sputavaju novinske organizacije.

Carlson tvrdi da se zalaže za novinarstvo koje se ne boji te da stoji u oporbi onima koji se priklanjaju vlasti. Ali taj desničar ima dugu povijest davanja besplatnih propusnica onima koji dijele njegovu politiku, među koje spada Donald Trump.

Posljednjih godina Carlson se svojski trudio dati medijski prostor mađarskom autokratu Viktoru Orbánu i argentinskom krajnje desnom predsjedniku Javieru Mileiju, a preko njih i njihove agende utječe na američku desnicu da se još više pomakne prema rubnim idejama.

Teško je očekivati, piše CNN, da će Carlson svojim pitanjima dovesti Putina u neugodnu situaciju, već više da će učinkovito humanizirati autoritarnog ruskog čelnika te će poslužiti kao platforma preko koje on može poslati svoju opasnu propagandu američkoj javnosti, u kojoj će zasigurno inzistirati na porukama koje dijele to društvo.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CNN

Carlsonovo hodočašće u Moskvu već je velika pobjeda za Putina. Državni mediji bez daha prate ovo putovanje posljednjih dana, uključujući televizijski kanal ministarstva obrane Zvezda, poznate prokremaljske televizijske novinare i kanale vijesti na Telegramu - svi su marljivo izvještavali o boravku bivše zvijezde Fox Newsa u Moskvi otkako je stigao u četvrtak.

Do sada je Carlson pratio izvedbu baleta 'Spartak' u Boljšoj teatru, a čak je nakon toga otišao iza pozornice i pretvarao se da je plesač, držeći balerinu u rukama. Posjetio je i izložbu 'Rusija', Putinov predizborni PR projekt koji se hvali uspjehom gospodarstva ruskih regija unatoč međunarodnim sankcijama.