zastave na pola koplja za heroja

Amerika se oprašta od Boba Dolea, no zašto je on važan za Hrvatsku i BiH?

06.12.2021 u 11:41

Bionic
Reading

Bob Dole, dugogodišnji američki senator koji je umro u nedjelju u 98. godini, posljednji iz generacije sudionika Drugog svjetskog rata koji se natjecao za predsjednika SAD-a, na prostoru bivše Jugoslavije prvenstveno je upamćen kao političar koji je zagovarao američko uključivanje u okončanje rata

Dole je prošao klasični američki put od siromaštva Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća, kroz Drugi svjetski rat do hodnika američkih institucija vlasti.

Na poziciji američkog senatora iz savezne države Kanzas Bob Dole je bio od 1969. do 1996. godine, a neko vrijeme bio je i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. S četvrt vijeka u Senatu ondje je bio lider svoje stranke s najduljim stažom sve dok Mitch McConnell iz Kentuckyja nije nadmašio taj rekord u lipnju 2018.

Dole je bio kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996. te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976.

Dole je umro u snu, objavila je Zaklada Elizabeth Dole. U veljači je bilo objavljeno da mu je dijagnosticiran rak pluća u odmaklom stadiju i da će početi s liječenjem.

"Amerika je izgubila jednog od svojih heroja; naša je obitelj izgubila svoju stijenu: Bio je utjelovljenje poštenja, suosjećanja, humora i neograničene radne etike golemih, otvorenih prostranstava svoje mladosti. Bio je snažan glas pragmatičnog konzervatizma", napisala je njegova obitelj na Twitteru.

Zastave na pola koplja "američkom heroju"

Njemu u čast u ponedjeljak se na Bijeloj kući, Capitol Hillu i ostalim saveznim zgradama vijore zastave spuštene na pola koplja.

Američki predsjednik Joe Biden s nježnošću se prisjeća svog posljednjeg posjeta Doleu u veljači u Washingtonu.

"Nastavili smo gdje smo stali, kao da smo se jučer smijali na večeri u Senatu ili raspravljali o glavnim temama tog dana, često jedan protiv drugog u senatskoj dvorani", priopćio je Biden.

"Iako se često nismo slagali, nikada nije oklijevao raditi sa mnom ili drugim demokratima kada je to bilo najvažnije", dodao je Biden.

Bivši predsjednik Donald Trump nazvao je Dolea "američkim herojem".

"Svojom je službom osnažio Republikansku stranku", priopćio je Trump.

Dole na republikanskim predizborima podržavao Jeba Busha, a kada je ispao iz utrke svoju potporu za predsjedničku nominaciju je dao Donaldu Trumpu.

Iako je srčano podržavao Trumpa, zamjerio mu je što je ustrajao na optužbama za izbornu prijevaru. "Izgubio je izbore, i žao mi je zbog toga", rekao je Dole kratko za USA Today.

Američki mediji su nakon njegove smrti isticali da je Bob Dole svim srcem služio svojoj zemlji.

Predsjednik Komisije za nestale osobe

Podsjećaju da je taj poručnik u 10. brdskoj diviziji američke vojske, teško ranjen na bojnom polju i ostavljen da umre, postao personifikacija otpornosti svoje generacije.

Tijekom ratova 90-ih u bivšoj Jugoslaviji dao je potporu demokratskom predsjedniku Billu Clintonu za vojnu intervenciju.

"Bio je najponosniji što je pomogao u spašavanju socijalnog osiguranja 1983., što je progurao važan zakon o osobama sa invaliditetom iz 1990. i što je okupio većinu nevoljnih republikanaca da podrže Clintonov nepopularan plan da pošalje američke vojnike u Bosnu 1995.", piše New York Times.

Godine 1990. Dole je predvodio američku delegaciju na Kosovu, a u kolovozu 2020., u čast njegove posvećenosti Kosovu, postavljena mu je bista u Prištini. Dole je tada, putem video poruke, izrazio zahvalnost za postavljanje biste.

Bio je i predsjednik Međunarodne komisije za nestale osobe koja je otputovala u bivšu Jugoslaviju radi utvrđivanja činjenica kako bi se sastala s predstavnicima obitelji nestalih i političkim čelnicima kako bi izvršila pritisak. No, postojao je veliki jaz između onoga što je komisija radila – ono malo što je imala ovlasti – i onoga što je zapravo bilo potrebno da se riješi pitanje nestalih.

Jedno od posljednjih javnih pojavljivanja Boba Dola bilo je u prosincu 2018. godine, kada je odao počast preminulom bivšem predsjedniku Georgea Bushu.