UVJET ZA ČLANSTVO U WTO-U

Amerika pritišće Srbiju da uvozi GMO

24.12.2012 u 10:45

Bionic
Reading

Ako Srbija ne promijeni zakon o genetski modificiranoj hrani, neće ući u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), a to će biti i prepreka u odnosima Srbije i Amerike, rekla je Victoria Nibarger iz američkog veleposlanstva u Beogradu, piše Mondo

Victoria Nibarger tvrdi da su upravo zato što GMO ne ulazi u Srbiju stočna hrana i meso u toj zemlji mnogo skuplji. Srpski stručnjaci pak nisu složni oko toga treba li se oduprijeti promjeni zakona i dopustiti GMO istraživanja na srpskim poljima. Iz Ministarstva trgovine apeliraju da se dozvoli promet GMO-a i da se tek naknadno ograniči ulaz genetski modificirane hrane.

'Nitko od nas ne traži da uvezemo GMO, ali ne smijemo ga ni zabraniti da bismo ušli u WTO. Ukinimo zabranu prometa i uvoza, a onda primijenimo restriktivnu politiku koja neće sve propuštati. Tako je i u Švicarskoj i Rusiji', rekla je Bojana Todorović, pomoćnica ministra trgovine.

Miladin Ševarlić
, profesor s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da tome koliko je GMO nesiguran svjedoči i činjenica da ni sama Amerika ne snosi odgovornost za posljedice tako uzgojene hrane.

'Ni SAD nije potpisao dopunski protokol o nadoknadi štete kojim bi garantirao za svoj GMO', objašnjava Ševarlić.

'Europska banka za obnovu i razvoj dala je 40 milijuna dolara za rizike američke kompanije za genetski modificiranu hranu na tržištu Balkana, što pokazuje koliko im znači da uđu na naše tržište, po svaku cijenu', kaže Ševarlić.

Iz Instituta za kukuruz Zemun polje kažu da Srbija ima izuzetno dobre uvjete za proizvodnju prirodne hrane, koja će uskoro biti na velikoj cijeni.

'Imamo dovoljno mogućnosti da iskoristimo domaći potencijal, jer će cijena organske hrane na tržištu samo rasti', kaže Života Jovanović iz Instituta.

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Milica Vojić Marković kaže da, ako GMO uđu u Srbiju, svim tamošnjim institutima za istraživanje kvalitete hrane prijeti propast.

'Kompanije koje donesu genetski modificiranu hranu kod nas će donijeti i svoju potpuno novu tehnologiju. Naši stručnjaci im neće biti potrebni i instituti će se zatvoriti, jer GMO uništava sve druge tehnike i rod koji je prirodan', kaže Vojić Marković.

Zagovornici ulaska GMO-a u Srbiju kažu da se štetnost tako dobivene hrane mora promatrati 'od slučaja do slučaja'.

'Ne može se govoriti o općoj opasnosti od GMO-a, ni o tome da je sva ta hrana sigurna', kaže Aleksej Tarajev, predsjednik stručnog savjeta za biološku sigurnost.

'GMO se mora prvo testirati u eksperimentalnim uvjetima, koji su strogo propisani, a zatim u poljskim ogledima. Tek na bazi tako prikupljenih informacija može se razmatrati njegovo eventualno puštanje u okoliš', tvrdi on za Novosti.