UZBUNA U UN-U

Amerikanac zadržan u Sj. Koreji nakon prelaska granice, svjedok opisao filmsku scenu

18.07.2023 u 15:39

Bionic
Reading

Američki vojnik Travis King zadržan je u Sjevernoj Koreji nakon što je prešao granicu u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, javlja CBS. Čini se da je taj vojnik, kojeg su vodili natrag u SAD jer ga je tamo čekao disciplinski postupak, pobjegao nakon što je prošao aerodromsku sigurnosnu kontrolu, te se priljučio grupi turista koji su obilazili demilitariziranu zonu i zatim pobjegao preko granice

Vijest o prelasku i pritvaranju Amerikanca došla je iz Zapovjedništva Ujedinjenih naroda, koje upravlja demilitariziranom zonom i zajedničkim sigurnosnim područjem (JSA) između Sjeverne i Južne Koreje. U izjavi objavljenoj na Twitteru, rečeno je da je američki državljanin neovlašteno prešao vojnu liniju razgraničenja u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji.

'Vjerujemo da je trenutno u pritvoru u DNRK-u i radimo s našim kolegama iz Korejske narodne armije (KPA) na rješavanju ovog incidenta', naveli su iz Zapovjedništva UN-a.

'Vojnik je bio prepraćen natrag u SAD iz disciplinskih razloga, ali nakon što su prošli kroz osiguranje u zračnoj luci nekako su se vratili i pridružili obilasku na granici', rekao je američki dužnosnik za CBS. Dvojica američkih dužnosnika koji su odvojeno govorili pod uvjetom anonimnosti rekli su novinskoj agenciji Reuters da je zadržana osoba vojnik.

Jedan je svjedok za CBS opisao da se američki državljanin, koji je bio dio iste turističke grupe kao i on, glasno nasmijao prije nego što je utrčao između nekih zgrada u smjeru sjevernokorejske granice.

'Prvo sam mislio da je to loša šala, ali kada se nije vratio, shvatio sam da nije šala, a onda su svi reagirali i stvari su se otele kontroli', kazao je svjedok, dodajući da nije bilo vidljivih sjevernokorejskih vojnika kada je muškarac prešao.

'To vam govorim jer me zapravo jako pogodilo', rekao je svjedok. 'Bilo je to na povratku u autobusu i stigli smo do jedne od kontrolnih točaka... netko je rekao da 43 ulazimo, a 42 se vraćamo.'

Ovakve ture su uobičajene. Odvijaju se u Panmunjomu, koji je kroz povijest bio jedino mjesto duž granice gdje se trupe dviju Koreja susreću. Ondje je 1953. godine potpisan Korejski sporazum o primirju, čime je zapravo okončan Korejski rat. Selo se također koristi kao sastajalište. To je mjesto gdje je bivši američki predsjednik Donald Trump kročio u Sjevernu Koreju kada se susreo s Kim Jong-unom 2019. godine. Profesor iz Južne Koreje rekao je novinskoj agenciji AFP da je to područje vjerojatno gdje je američki državljanin prešao, javlja BBC.