ROBOTSKI POLICIJSKI PAS

Američki vatrogasci u razrušenu parkirnu garažu poslali robotskog dalmatinera

19.04.2023 u 08:53

Bionic
Reading

Vatrogasna služba New Yorka (FDNY) poslala je robotskog psa dalmatinera da pregleda četverokatnu parkirnu garažu koja se urušila na Manhattanu u blizini Sveučilišta Pace. Robotske policijske pse prije tjedan dana ponovno su uveli gradonačelnik New Yorka Eric Adams i NYPD (Policijski odjel New York Cityja)

Vatrogasci su povučeni iz srušene konstrukcije zbog nestabilnih uvjeta i sada se potraga za žrtvama obavlja pomoću robotskih naprava. 'Hvala Bogu da smo imali robotskog psa koji je mogao ući u zgradu, pa nismo morali riskirati ljudstvo', rekao je Adams.

  • +2
Urušila se parkirna gažara na Manhattanu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

FDNY je koristio dalmatinskog psa robota koji je pomogao u istraživanju područja, kao i dronove kako bi dobio pregled zgrade iz zraka. 'Naša jedinica za robotiku slučajno je bila u blizini, došli su na mjesto događanja vrlo brzo', rekao je FDNY-jev šef operacija John Esposito. 'Uspjeli su nam dati video iznutra, pa smo s dronovima izvršili procjenu i pretragu', rekao je.

Roboti su bili ključni u održavanju sigurnosti hitnih službi na terenu.

'Robotski psi mogu streamati video na sve telefone izravno u naš zapovjedni centar', rekao je Esposito. 'Ovo je prvi put da smo mogli biti u zgradi nakon kolapsa te da smo dobili informacije bez riskiranja života vatrogasaca i policije', dodao je.

Jedna je osoba proglašena mrtvom na licu mjesta, a još četiri su prebačene u bolnice zbog zadobivenih ozljeda prilikom urušavanja. 'Nemamo razloga vjerovati da se radilo o bilo čemu drugom osim o strukturalnom urušavanju', rekla je novinarima načelnica gradske policije Keechant Sewell.

Videosnimke s mjesta događaja koje su prenijele televizije CBS i ABC pokazuju da je operacija spašavanja u tijeku i više automobila naslaganih jedan na drugi u urušenoj garaži.