klimatske promjene

Američki obavještajci izašli sa strašnom slikom budućnosti: 'Pred nama su nemirna vremena, puna sukoba. Ove su zemlje najugroženije'

21.10.2021 u 22:30

Bionic
Reading

Klimatske promjene predstavljaju sve veću prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a, s porastom temperatura, sušama i ekstremnim vremenskim prilikama koje će vjerojatno izazvati nestabilnost i sukobe u zemljama u razvoju, navodi se u novim izvješćima američkih obavještajnih agencija, Bijele kuće i Ministarstva obrane

Izvješća oslikavaju strašnu sliku sve većih rizika uzrokovanih radikalnim promjenama svjetske klime, sa zemljama koje se natječu za sve manje zaliha vode i hrane dok se suočavaju s valovima migracija.

Bidenova administracija objavila je izvješća, piše NBC, dok se svjetski čelnici planiraju sastati u Glasgowu sljedećeg mjeseca radi ključnih razgovora usmjerenih na borbu protiv klimatskih promjena.

Nova Nacionalna obavještajna procjena (NIE) o klimi, prva takve vrste, upozorava da će klimatske promjene potaknuti globalne napetosti. Navedeno je 11 zemalja koje su posebno ugrožene od klimatskih promjena ako se nastave trenutni trendovi: Afganistan, Mianmar, Indija, Pakistan, Sjever Koreja, Gvatemala, Haiti, Honduras, Nikaragva, Kolumbija i Irak.

Osim navedenih 11 zemalja, obavještajno izvješće također prognozira da će klimatske promjene vjerojatno povećati rizik nestabilnosti u središnjoj Africi i malim otočnim državama u Pacifiku.

Na Bliskom istoku, pad prihoda od nafte i drugih fosilnih goriva vjerojatno će dodatno opterećivati ​​zemlje u regiji za koje se očekuje da će patiti od ekstremnih vrućina i dužih suša.

Iako su Sjedinjene Države u relativno boljem položaju da se uspješno nose s učincima klimatskih promjena, u izvješću se ističe da će 'utjecaji biti ogromni čak i ako se izbjegnu velike ljudske žrtve'.

Globalno zatopljenje Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Porast temperature mogao bi povećati migracije, pa čak i prouzročiti kolaps vlada i država. Kao najugroženiji velikim migracijama izdvajaju se američki saveznici i partneri u kojima će migranti potražiti utočište.

Upozorava se na opasnost da Rusija, Kina i drugi američki protivnici iskoriste učinke klimatskih promjena kako bi migrante natjerali u SAD i savezničke zemlje.

'Rusija vidi priliku u destabilizirajućim učincima velikih migracija u EU, posebice s porastom ksenofobije i političkih stranaka skeptičnih prema europskom projektu i širem liberalnom poretku', navodi se u izvješću.

Iako će se Rusija suočiti s poteškoćama zbog klimatskih promjena, uključujući poplave i više šumskih požara, Moskva bi mogla imati korist jer će imati više zemlje otvorene za obradu i vađenje resursa s novim morskim putovima na Arktiku koji su ranije bili nedostupni, piše u američkom izvješću.