SAD u problemu

Američki muzeji nude besplatan ulaz djelatnicima vlade koji ne dobivaju plaću

19.01.2019 u 13:19

Bionic
Reading

Iako im to neće donijeti ručak na stol, zaposlenicima javnog sektora u Sjedinjenim Državama koji su odsutni s posla zbog najduže blokade vlade u američkoj povijesti omogućeni su besplatni posjeti muzejima i koncertima

Blokada vlade, nastala zbog sukoba američkog predsjednika Donalda Trumpa i demokrata oko financiranja zida na granici s Meksikom, ulazi u svoj četvrti tjedan i ne nazire joj se kraj.

Kulturne institucije od Massachusettsa do Oregona stoga su odlučile neplaćenim saveznim radnicima omogućiti da svoje novonastalo slobodno vrijeme provedu sa svojim voljenima, uživajući u umjetnosti, povijesti znanosti ili glazbi.

Muzeji u najmanje 27 saveznih država, kao i najmanje 19 orkestara, osigurali su besplatne karte za radnike. Među njima su institucije poput Metropolitan Opere u New Yorku ili Air & Space muzeja u San Diegu, domu modula svemirskog broda Apollo IX.

Gotovo 200 radnika iskoristilo je ponudu muzeja umjetnosti u Philadelphiji koji je omogućio dvije karte po radniku, otkrio je glasnogovornik te institucije Norman Keyes. U muzeju čije je stepenice proslavio filmski serijal "Rocky" mogu se vidjeti "Suncokreti" Vincenta Van Gogha i niz djela Petera Paula Rubensa i Pierre-Augustea Renoira. 

"Muzeji mogu biti mjesto bijega od svađa, za punjenje baterija i dobivanja novih perspektiva", kazao je Keyes. 

"To neće riješiti krizu oko blokade, no može pomoći u izgradnji pozitivnih iskustava tijekom teških vremena". 

Čikaški muzej znanosti i industrije također je omogućio besplatan ulaz odsutnim radnicima, plus još dvoje ljudi, tijekom blokade. Glavne zanimljivosti u toj instituciji su njemačka podmornica zaplijenjena 1944., jedina osvojena tijekom Drugog svjetskog rata. 

Radnici mogu i slušati simfonije, od Bostona do Akrona u Ohiju.

"Dobra glazba ima moć inspirirati, smanjiti stres i olakšati breme", ističe Joseph Giunta, dirigent orkestra u Des Moinesu u Iowi. 

"Pozivamo savezne radnike da nam se pridruže kao gosti na nadolazećem koncertu velikih djela", naglasio je Giunta, dodavši kako će svaki radnik dobiti dvije karte koje bi se inače prodavale po 20 dolara svaka. 

Većina odsutnih radnika živi na području oko američke prijestolnice, no oni nemaju toliko sreće jer većina najvećih washingtonskih institucija poput muzeja Smithsonian, galerija i zoološkog vrta, inače besplatnih za građane, ostaje zatvoreno do kraja blokade.