razlog za bolnicu

Američki ministar obrane ima rak prostate

09.01.2024 u 21:19

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Lloyd Austin liječi se od raka prostate, izvijestili su u utorak iz Nacionalnog vojno-medicinskog centra Walter Reed.

U priopćenju su liječnici naglasili da je rak rano otkriven i da su njegove "prognoze izvrsne".

Austin se suočio s kritikama nakon što se otkriveno da visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Bijela kuća tri dana nisu znali za njegov posjet bolnici.

Ispričao se što nije 'osigurao da javnost bude primjereno informirana'.

Pentagon je potvrdio da je Austin u utorak ostao hospitaliziran. Glasnogovornik nije naveo kada će biti otpušten.

'Ministar Austin nastavlja se dobro oporavljati i ostaje dobrog raspoloženja, u kontaktu je sa svojim višim osobljem i ima potpuni pristup potrebnim sigurnosnim komunikacijskim mogućnostima te nastavlja pratiti njegove svakodnevne operacije Ministarstva obrane diljem svijeta', rekao je glasnogovornik novinarima.

Pregledom u prosincu 2023. 'utvrđen je rak prostate koji je zahtijevao liječenje', rekli su u priopćenju liječnici Nacionalnog vojnog medicinskog centra Walter Reed, najveće vojne bolnice u zemlji.

Austin primljen je u Walter Reed 22. prosinca 2023. radi "minimalno invazivnog" kirurškog zahvata za uklanjanje raka.

Vratio se u bolnicu 1. siječnja 2024. nakon što su otkrivene "komplikacije" zahvata, a  odnosno infekcija mokraćnog sustava. Prebačen je na Odjel intenzivne njege na daljnje liječenje.

Austin izazvao je kritike jer nije upozorio Bijelu kuću i najviše dužnosnike Pentagona na boravak u bolnici. Austinova zamjenica, Kathleen Hicks, nije bila obaviještena o njegovom boravku u bolnici unatoč tome što je zamoljena da preuzme neke od njegovih odgovornosti.

Ministar obrane nalazi se odmah ispod predsjednika u zapovjednom lancu američke vojske i jedan je od najvažnijih članova predsjednikovog kabineta.

U utorak je šef osoblja Bijele kuće Jeff Zients naredio članovima predsjedničkog kabineta da obavijeste kada ne mogu obavljati svoje dužnosti.