let bez covida-19

Američki i talijanski prijevoznik uvode testiranje radi letova bez karantene

27.11.2020 u 14:09

Bionic
Reading

Američki avioprijevoznik Delta Air Lines i talijanska Alitalia najavili su letove između SAD-a i Europe koji bi zahvaljujući novim protokolima testiranja isključivali obavezu karantene i opasnost zaraze covidom 19

Delta je u priopćenju navela da je potpisala ugovore sa zračnim lukama i vladama kojima se eliminira obaveza karantene na letovima između Atlante i Rima, nakon testiranja putnika na covid 19.

Američki prijevoznik udružio je snage s rimskom zračnom lukom Aeroporti di Roma i međunarodnom zračnom lukom Hartsfield-Jackson u Atlanti radi transatlantskog programa testiranja koji će omogućiti ulazak u Italiju bez karantene.

Program je u skladu s uredbom koju će uskoro izdati talijanska vlada.

Od 19. prosinca putnici i posada na novopokrenutim Deltinim letovima od zračne luke u Atlanti do međunarodne zračne luke Rim-Fiumicino bit će testirani i po dolasku u Italiju izuzeti od karantene.

Izuzeće će vrijediti za sve građane Europske unije, te za talijanske i američke državljane kojima je dopušteno putovati u Italiju zbog važnih, primjerice poslovnih i zdravstvenih razloga ili obrazovanja.

Putnici će morati imati negativan test na lančanu reakciju polimeraze COVID ili PCR najmanje 72 sata prije polaska, a bit će podvrgnuti i tri brza testa, u Atlanti prije ukrcaja, po dolasku u Rim-Fiumicino i prije polaska u SAD.

Od putnika će se također tražiti da po ulasku u SAD dadu informacije za potrebe protokola traženja kontakata.

Delta je uspostavila suradnju s američkom Klinikom Mayo koja je analizirala i ocijenila protokole testiranja putnika.

„Prema našim modelima, kada se protokoli testiranja povežu s više slojeva zaštite, uključujući obavezu nošenja maske, održavanje pravilnog razmaka i čišćenje okruženja, prognoziramo da bi rizik infekcije covidom 19 na letu popunjenom 60 posto trebao biti gotovo jedan na milijun“, izjavio je dužnosnik klinike Henry Ting.

Aviokompanija je uspostavila suradnju i s Odjelom za javno zdravstvo američke savezne države Georgije radi razvoja modela koji bi vladama omogućio otvaranje važnih međunarodnih tržišta putovanja.

Zračna luka Rim već je s Alitalijom provela probni let na destinacijama unutar Italije čiji su putnici testirani na covid 19.