zbog tvrdnji

Američki ambasador se ispričao Južnoj Africi: 'Prešao sam crtu'

12.05.2023 u 23:26

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova Južnoafričke Republike priopćilo je u petak da je američki veleposlanik u toj zemlji Reuben Brigety "priznao da je prešao crtu" i "bezrezervno se ispričao" nakon što je rekao da je ruski brod utovario oružje u Južnoafričkoj Republici prošle godine, izazvavši diplomatski spor

Brigety je u četvrtak rekao da je uvjeren da je ruski brod pod američkim sankcijama u prosincu izvezao oružje iz baze Simon's Town, sugerirajući da prijevoz nije bio u skladu s neutralnim stavom Pretorije prema ratu u Ukrajini.

Brigetyja je južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo u petak na razgovor te "izrazilo vladino krajnje nezadovoljstvo njegovim ophođenjem i izjavama od jučer", stoji u priopćenju ministarstva.

Dodaje se da je Brigety "priznao da je prešao crtu i bezrezervno se ispričao vladi i narodu Južnoafričke Republike".

Južnoafrički dužnosnici su u petak odbacili američke optužbe, koje su izazvale strah investitora da bi Washington mogao uvesti sankcije toj zemlji. Minista odgovorni za kontrolu oružja i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekli su da Južnoafrička Republika nije odobrila bilo kakve isporuke oružja Rusiji u prosincu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je telefonski razgovarao s južnoafričkim predsjednikom Cyrilom Ramaphosom o ratu u Ukrajini, rekao je Kremlj.

Washington je više puta upozoravao druge države da ne naoružavaju Rusiju ili će u protivnom biti isključene s najvažnijih međunarodnih tržišta.

Južnoafrička Republika je u veljači održala zajedničke vojne vježbe s Rusijom i Kinom, nazvavši ih rutinskima, no SAD i druge zapadne sile su i tada izrazile zabrinutost, kao i zbog trenutka u kojem je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetio zemlju.

Južnoafrička Republika je jedan od najvažnijih ruskih saveznika u Africi, no držala se nepristrano i suzdržavala od glasanja o rezolucijama UN-a o ratu u Ukrajini.