INStitut walter reed

Američka vojska na pragu prijelomnog otkrića: Naše univerzalno cjepivo protiv koronavirusa učinkovito je i protiv omikrona

22.12.2021 u 08:43

Bionic
Reading

Dok farmaceutski giganti tek počinju razvijati cjepivo protiv omikrona, iz SAD-a stižu dobre vijesti. Znanstvenici s vojnog Instituta za istraživanje Walter Reed očekuju da će u idućih nekoliko tjedana objaviti da su razvili cjepivo koje je učinkovito protiv koronavirusa i svih njegovih varijanti, uključujući omikron

Odjel za zarazne bolesti Instituta Walter Reed ranije ove godine s pozitivnim rezultatima završio je ispitivanje vlastitog cjepiva Spike Ferritin Nanoparticle (SpFN) na životinjama. Prva faza ispitivanja na ljudima, koja je testirala cjepivo protiv omikrona i drugih varijanti, završila je ovog mjeseca također s dobrim rezultatima i oni su sada na konačnoj reviziji, rekao je šef odjela za zarazne bolesti Instituta Walter Reed, dr. Kayvon Modjarrad, prenosi Jutarnji list.

Za razliku od ostalih cjepiva, SpFN koristi protein u obliku nogometne lopte s 24 različitih 'lica', čime je znanstvenicima omogućeno da pričvrste šiljke različitih sojeva na različita 'lica' proteina.

Ispitivanja su vršena na ljudima koji nisu cijepljeni niti su preboljeli covid. Sljedeći korak je vidjeti kako novo cjepivo djeluje kod svih drugih.

'Moramo ga procijeniti u stvarnom okruženju i pokušati razumjeti kako cjepivo djeluje kod mnogo većeg broja osoba koje su već u početku cijepljene nečim drugim... ili su već bile bolesne', rekao je Modjarrad, dodajući da će novo cjepivo i dalje morati proći ispitivanje u fazi 2 i fazi 3.

  • +11
Putovanje u vrijeme covida Izvor: EPA / Autor: PHILIPP GUELLAND

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je obećao pola milijarde besplatnih brzih testova na covid-19 te upozorio četvrtinu odraslih američkih građana koji se nisu cijepili da njihovi izbori mogu značiti 'razliku između života i smrti'.

Znanstvenici širom svijeta pokušavaju otkriti više o varijanti omikron, prvi put otkrivenoj prošli mjesec u Južnoafričkoj Republici, a diljem svijeta prijavljeni su slučajevi među u cijelosti cijepljenim osobama.

WHO je u utorak odobrio još jedno cjepivo, ono američke tvrtke Novavax. U ponedjeljak je EU odobrio to cjepivo, što je peto odobreno u Uniji nakon cjepiva Pfizer-BioNTecha, Moderne, AstraZenece i Johnson&Johnsona.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ