Dron Switchblade

[FOTO/VIDEO] Amerikanci u Ukrajinu šalju sto 'kamikaza'. Evo što znamo o tom moćnom oružju

18.03.2022 u 10:51

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je odobrio slanje 800 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini kako bi se zaustavila ruska invazija

Podsjetimo, tog jutra je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u obraćanju američkom Kongresu videovezom, zatražio dodatnu pomoć, a predsjednik SAD-a potpisao je pred kamerama odluku koja omogućuje slanje nove opreme. Ukrajina će tako dobiti 800 sustava protuzračne obrane Stinger, 9000 protutenkovskih sustava, oko 7000 komada lakog oružja (puške, automatsko oružje, pištolji) i 20 milijuna komada streljiva, a uz to će SAD dati sto bespilotnih letjelica. Upravo je ovo zadnje vrlo zanimljivo. Naime riječ je o oružju za koje američki dužnosnici kažu da ga se naziva samoubilačkim letjelicama, kamikazama koje eksplodiraju pri udaru.

Dron Switchblade Izvor: Društvene mreže

Switchblade je u osnovi dron za jednokratnu upotrebu, dovoljno je malen da stane u ruksak, a leti brzinom od oko 100 km/h, nosi kamere te ima sustave za navođenje i eksploziv. Za razliku od većine oružja, Switchblade također može isključiti ili prekinuti misiju u bilo kojem trenutku, a zatim se prebaciti na drugu metu, ovisno o tome što mu zapovjedi operater. Time se želi osigurati da udari budu precizni i da se u posljednjem trenutku mogu prekinuti ako ugroze civile.

Postoje dvije verzije ovog samoubilačkog drona: Switchblade 300 i Switchblade 600. Lansiraju se iz cijevi i njihova mala veličina omogućuje im da uzlijeću s raznih platformi. Cijeli komplet - uključujući dron, lanser i transportnu torbu - teži samo 2,5 kilograma.

Dron Switchblade Izvor: Profimedia / Autor: U.S. Marine Corps/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia