VITEŠKO NATJECANJE

Alka bez zvižduka i s pozdravom osuđenim generalima u Haagu

07.08.2016 u 18:12

  • +20

301. Sinjska alka

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Bionic
Reading

U spomen na 1715. i pobjedu Sinjana nad Turcima, u tom je gradu u nedjelju poslijepodne počela završna utrka 301. Sinjske alke čime završavaju tradicionlane trodnevne alkarske svečanosti

Za slavodobitnika se natječe 17 alkara kopljanika, a bodri ih više tisuća gledatelja i posjetitelja iz cijele Hrvatske koji su se okupili uz trkalište.

U svečanoj loži okupili su se i predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom te manifestacije Kolindom Grabar Kitarović. Alku prati i premijer Tihomir Orešković, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, vojni ordinarij Jure Bogdan, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, članovi diplomatskog zbora i mnogui drugi.  Posebno burno, dugim pljeskom, pozdravljen je čelnik HDZ-a Andrej Plenković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Uoči otvaranja nadmetanja Alkarski vojvoda Ante Vučić u tradicionalnom obraćanju poručio je kako narodu treba vratiti vjeru u bolje sutra a alkarskim je momcima poručio da pokažu ponosno vitešku igru "kako bi podsjetili one koji su u borbi za vlast da časno vode tu borbu".

"A oni kojima će narod dati povjerenje na predstojećim parlamentarnim izborima da vladaju savjesno i odgovorno vodeći se vredotama naših predaka. Neka im glavni cilj bude slobodna, gospodarski oporavljena i prosperitetna Hrvatska u kojoj će svi njezini građani imati pravo živjeti dostojanstvenim životom. Samo takvi ljudi mogu biti birani i voditi nam jedinu Hrvatsku", kazao je.

Vučić je rekao kako kriza kao rak izjeda hrvatsko društvo, ali svjedočili smo, kaže i krizi morala gdje je bila važna samo briga za osobni probitak.
"Zar je moguće da smo zemlju, koju smo krvlju branitelja obranili, doveli do demografskog, gospodarskog i državotvornog rasula", zapitao se.

Vučić je posebno spomenuo hrvatske branitelje u koje se, kaže, svi zaklinju kad ih trebaju, a u stvarnosti ih politika gura na kraj.

"Hrvatski branitelji su u Domovinskom ratu, s krunicom oko vrata, svojim životom i žrtvom branili Hrvatsku pod zapovjedanjem prvog hrvtskog predsjednika Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška", rekao je.

Stoga, rekao je, podržava predsjednicu Republike, tehničku Vladu, ministarstva vanjskih poslova i hrvatskih branitelja u obrani branitelja od progona, zaštiti njihova digniteta i slobode. Vučić je poseban pozdrav uputio i hrvatskim generalima zatočenim u Haagu koji su nepravomoćno osuđeni, a jedina im je krivica, kako je rekao, to što su branili svoj dom i svoj hrvatski narod u BiH.

Prisjetio se i velikana hrvatske povijesti od Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, preko Stjepana Radića do kardinala Alojzja Stepinca.
Proglašavajući 301. alku otvorenom alkarima je poželio "čvrstu desnicu i oko sokolovo".

U Alci mogu sudjelovati isključivo članovi Viteškog alkarskog društva iz Sinja, a cilj je kopljanika koji juri na konju i gađa kolut s četiri prazna polja, u tri trke osvojiti štoviše 'punata'. Najviše bodova donosi pogodak ' u sridu'.

Prije Alke, koja je uvijek u nedjelju početkom kolovoza, trče se prednatjecanja u petak i subotu, Bara i Čoja.