TEMPERATURNI POREMEĆAJ

Aljaska toplija od južne Kalifornije, klimatolog priznao: 'Nisam mislio da je ovo moguće'

30.12.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Aktualna blagdanska sezona u SAD-u pamtit će se po omikronu i masovnom otkazivanju letova, ali i temperaturnim poremećajima. Na jugu zemlje toplije je od prosjeka, a na sjeveru znatno hladnije, s time da najveća odstupanja od 'normale' bilježi, očekivano, savezna država Aljaska

Na otoku Kodiaku izmjereno je rekordnih 19,4 stupnja Celzija u nedjelju, pa je ondje tog dana bilo toplije nego u južnoj Kaliforniji, javlja CNN. Ujedno, ovo je najtopliji prosinački dan na Aljasci, prema podacima National Weather Servicea u Anchorageu, od početka mjerenja 1953. godine.

Novi rekord upečatljiv je i po smanjenoj količini danjeg svjetla, inače uobičajenoj za Kodiak u ovo doba godine. Krajem prosinca Sunce je nad horizontom samo šest sati dnevno, od 10 do 16 sati.

'Ovakve temperature još su izvanrednije kada imamo u vidu to da je Sunce na najnižoj razini Sjeverne polutke i da Aljaska dobiva najmanju količinu Sunčeve energije', rekao je CNN-ov meteorolog Brandon Miller.

Klimatolog Rick Thorman s Aljaske napisao je na Twitteru kako nije mislio da su moguće takve temperature.

Iako je ovakvo zatopljenje na Aljaski u suprotnosti s ispodprosječnim temperaturama na sjeveru 'matice' SAD-a, temperaturni ekstremi zapravo su povezani.

Ekstremna toplina na Aljaski u prosincu povezana je s hladnim i vjetrovitim vremenom na pacifičkom sjeverozapadu i u sjevernoj Kaliforniji, rekao je Miller. 'Snažno područje visokog tlaka zraka usidreno je nad sjevernim Pacifikom, nekoliko stotina milja južno od Aljaškog zaljeva. Taj visoki tlak uzrokuje protok u smjeru kazaljke na satu, što povlači topliji zrak s Pacifika na svoju zapadnu stranu, na Aljasku', kazao je.

Upravo to uzrok je rekordnih temperatura na Aljaski. Ne samo na Kodiaku, već i drugdje. Cold Bay registrirao je 16,6 stupnjeva, znatno više od 6,6, koliko je iznosio dosadašnji rekord iz 1990. godine.

Na istočnom boku područja visokog tlaka hladni arktički zrak kreće se prema jugu i snižava temperature na Zapadnoj obali. Dok je Kodiak u nedjelju uživao na gotovo 20 stupnjeva, u Seattleu je sniježilo uz temperature ispod ništice. U Los Angelesu dosegnuto je svega 15 stupnjeva Celzija, a hladniji od Kodiaka bili su i Palm Springs te San Diego s maksimalnih 18,3 stupnja u danu.

'Donekle smo već otupjeli na neviđene temperaturne ekstreme, pa i na arktičkom području, na kojem temperature rastu dvostruko brže nego u ostalim dijelovima planeta', rekao je Miller.