stari prijatelji

Albanski premijer otkrio koji je najbolji savjet dobio od Milanovića

18.10.2023 u 22:12

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović je u srijedu započeo svoj dvodnevni posjet Albaniji na poziv predsjednika Bajrama Begaja s kojim se sastao ranije u srijedu. Prije govora u parlamentu Milanović se sastao s predsjednikom albanske vlade Edijem Ramom

Albanski premijer je za Novu TV otkrio detalje Milanovićeva posjeta i njihovog odnosa. Milanović je svojedobno bio savjetnik albanskog premijera.

Na pitanje je li sastanak s Milanovićem bio sastanak starih prijatelja ili sastanak vođa, Rama kaže: "Ne, uvijek je oboje. Zoran je već stari prijatelj i već se znamo otprije".

Evo o čemu su razgovarali. "Bilo ga je fascinantno slušati zbog njegovog dugog iskustva u službi, zbog njegovih različitih i čvrstih stavova. Razgovarali smo o odnosima, izazovima, o regiji zasigurno i također o svijetu, načinu kamo on ide".

Evo koji je najbolji savjet od njega dobio: "Budi svoj! Nikad ne zaboravi da si ti - ti i nemoj nikada ni pomisliti biti netko drugi da bi nekome udovoljio".

A koji je bio najskuplji? "Nijedan skupi. Zapravo, on je bio vrlo milostiv. Sve je učinio na temelju prijateljstva, bez ikakvih troškova", kaže Rama.

Na pitanje o ulasku Albanije u EU i hoće li ući do 2030. godine, odgovara: "Mi smo, naravno, na pravom putu. Napredujemo, radimo nove korake sa svim poteškoćama. Naučili smo na teži način da nije sve u datumima. Bolje da ne gledate datume s Europskom unijom jer biste mogli ostati razočarani".

"Mislim da ne bi trebalo biti ili-ili, mislim da bi trebala biti Ukrajina i mi zajedno", rekao je Rama na pitanje tko će ući prije u Europsku uniju - Albanija ili Ukrajina?

  • +2
Andrej Plenković i Edi Rama Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Rama je bio vrlo glasan kad je riječ o sankcijama prema Srbiji od strane Europske unije zbog svega što se dogodilo na jugu Kosova. Na pitanje strahuje li možda da će to Europska unija vidjeti u negativnom svjetlu, odgovara: 

"EU je uveo neke sankcije ili neke restriktivne mjere Kosovu. I nakon ovoga što se dogodilo i nakon što je Beograd proglasio nacionalni Dan žalosti za zločincima koji su ubili snage sigurnosti. Kad su ubili policajca, Unija ne bi smjela okrenuti glavu na drugu stranu". 

Rama se ovaj tjedan susreo i s premijerom Andrejem Plenkovićem. Na pitanje s kime dijeli mišljenja više - Zoranom Milanovićem ili Andrejem Plenkovićem u vezi Ukrajine, odgovara:  "Zoran mi je stari, blizak prijatelj. Tako da neću birati strane. Samo ću reći da se osjećam počašćeno što sam prijatelj s obojicom. S Andrejem imam također odličan odnos, on je drugačiji od Zorana", kaže.