GOTOV GODIŠNJI

Aktualnim satom počinje jesensko zasjedanje Sabora; Benčić nastupa među prvima

19.09.2023 u 08:36

Bionic
Reading

Godišnji odmor konačno je završio i za zastupnike Hrvatskog sabora. Nakon dvomjesečne ljetne stanke, Sabor počinje jesensko zasjedanje koje po Ustavu traje do sredine prosinca. Zasjedanje počinje 'aktualnim prijepodnevom' u kojemu će pitanja članovima Vlade postaviti 39 zastupnika

Pitanje vladajućima prvi će postaviti Veljko Kajtazi (NZ), a posljednja Katica Glamuzina (Socijaldemokrati). Premijerska kandidatkinja stanke Možemo, Sandra Benčić, šesta je na popisu, a premijerski kandidat SDP-a Peđa Grbin je na predzadnjem, 38. mjestu. Redoslijed postavljanja pitanja može se vidjeti ovdje.

Sabor će bez prekida zasjedati do 27. listopada, nakon čega će napraviti stanku u tjednu kada je blagdan Svih Svetih. Novu sjednicu nastavit će 8. studenoga, koja će trajati do ustavnog roka.

Zastupnike očekuje dinamična jesen uoči superizborne 2024. godine, tijekom koje će vjerojatno sve češće koristiti saborsku govornicu za predizborna obećanja i govore.

Zastupnici trebaju raspraviti brojne zakone i izvješća, na dnevnom redu 18. sjednice je 201 točka od kojih je 167 ostalo neraspravljeno od prethodne sjednice, a 34 su nove.

Uz to, Sabor ove jeseni očekuje i Godišnje izvješće o radu Vlade koje premijer usmeno podnosi jedanput godišnje, prošle godine to je učinio u listopadu.

U jednosatnom govoru premijer se obično osvrne na rad Vlade unatrag godinu dana, a zna najaviti i neke novosti, poput besplatnih obroka u školama, povećanje plaća i sl.

U prvom tjednu zastupnici će raspraviti konačne prijedloge izmjena Zakona o izbornim jedinicama, kao i seta poreznih zakona.