PRAVILNIK JASAN

Ako Karlovac ne plati, Istra i Zagreb ostaju bez bodova

21.02.2012 u 13:28

Bionic
Reading

Ne dogovori li Karlovac uvjete vraćanja duga svom bivšem igraču Viktoru Špišiću do subote u 17.30 sati, automatski će biti izbačen iz elitnog ranga hrvatskog nogometa i sljedeću sezonu morat će krenuti s dna

Poznato je da su pod suspenzijom još Varaždin i Šibenik, ali njihova situacija je manje loša. Naime, ako njihovi sastavi ovoga vikenda i ne istrče na travnjak, dobit će 'opomenu pred isključenje', koju su Karlovčani već zaradili zbog bojkota dvoboja 15. kola MAXtv Prve lige na Kantridi. Mogućnosti za drugu opomenu nema, izbacivanje je automatsko.

'Pravila su jasna. Karlovac i ostali klubovi pod suspenzijom imaju mogućnost platiti svojim igračima ili dogovoriti s njima nove rokove otplate evidentiranih dugova. U tim slučajevima suspenzija se ukida i utakmice se mogu odigrati, ako rješenja ne bude uslijedit će sankcije,' ponavlja povjerenik za natjecanje MAXtv Prve lige Josip Brezni

Ako u Karlovcu nezapočeti dvoboj domaćina i Dinama rezultira izbacivanjem domaćina, aktivirat će se članak 61 pravilnika o natjecanjima HNS-a. Tamo je natjecanje podijeljeno na tri dijela: prvu polovinu, te prvi i drugi dio druge polovine. Obzirom da je odigrano 17. kola, natjecanje se nalazi u prvoj fazi druge polovine i pravilo kaže:

'U slučaju kada se klub za vrijeme prve polovine drugog dijela natjecanja rasformira ili odustane od natjecanja, sve njegove odigrane utakmice prvog dijela natjecanja ostaju registrirane, sve njegove odigrane utakmice drugog dijela natjecanja smatrat će se kao da ih nije igrao, a naredne utakmice po rasporedu neće se registrirati po službenoj dužnosti 3-0 u korist njegovog protivnika.' 

Prevedeno, protivnicima Karlovca ostali bi bodovi osvojeni u prvih 15 kola, ali brisali bi se rezultati NK Karlovca iz odigranih 16. i 17. kola. Tako bi Istra 1961 ostala bez osvojena tri boda (2:0 u 16. kolu), a Zagreb bez jednog (3:3 u 17. kolu). Rijeci bi ostala tri boda iz neodigrane utakmce 15. kola, jer je ta utakmica dio prvog dijela prvenstva. Iz budućih 13 kola Karlovac bi jednostavno bio obrisan i svako kolo jedna bi momčad bila slobodna.

Posebno bi, igrom slučaja, pogođena bila Istra koja je u prvom kolu izgubila od Karlovca, a taj rezultat neće se brisati. Mogućnosti žalbe nema, isti pravilnik je na snazi već gotovo 20 godina. Ipak, nadajmo se da će Karlovčani i Špišić naći 'zajednički nazivnik' i da će veznjak iz Siska naći izlaz iz svoje osobne financijske dubioze, a klub sačuvati prvoligaški status.

Istra bi u tom slučaju umjesto 17 imala 14 bodova, što bi ju (uz utakmicu manje) vratilo sa 12. na vrlo opasno 14. mjesto, dok bi Zagreb s jednim bodom manje pao sa 10. na 11. mjesto - sam rub zone ispadanja.