NOVOST U VIJEĆU

Akcija mladih, Unija Kvarnera, vijećnice Rinčić i Magzan osnovali klub vijećnika

09.07.2023 u 13:47

Bionic
Reading

Riječki gradski vijećnici Vedran Vivoda (Akcija mladih), Robert Salečić (Unija Kvarnera) i nezavisne vijećnice Iva Rinčić i Maša Magzan osnovali su novi klub vijećnika u Gradskom vijeću, izvijestili su na konferenciji za novinstvo u Rijeci u nedjelju

Predsjednica Kluba vijećnika Iva Rinčić rekla je da su utvrdili su da klub nudi više mogućnosti za izlazak u javnost, predlaganje ideja i rješenja, surađivali su i ranije, a ovo je prilika za jačanje zajedničke snage.

'Želimo biti beskompromisni i uporni, ako uočimo nemar u upravljanju gradom i zanemarivanje građana i grada Rijeke', istaknula je. U ime kluba je pozvala i druge vijećnike na suradnju, ističući da se ovime pokazuje da je nadstanačka suradnja moguća.

Vedran Vivoda se osvrnuo na ponovljeni prijedlog rebalansa Gradskog proračuna za 2023. koji će se naći na sjednici 13. srpnja. Prvi prijedlog tog rebalansa je odbacila većina gradskih vijećnika na sjednici u svibnju, među kojima su bili i Vivoda te Salečić.

Rekao je da su zadovoljeni prvi uvjeti da bi njih dvojica krenuli u razgovore s gradonačelnikom Markom Filipovićem o mogućoj podršci rebalansu. Među preduvjetima je bio završetak pregovora i potpisivanje kolektivnih ugovora s zaposlenicama riječkih gradskih dječjih vrtića i javne vatrogasne postrojbe Rijeka.

'Gradonačelnik je time priznao da smo bili u pravu kad smo tvrdili da se kolektivni ugovor može sklopiti i povećati plaće i bez izglasavanja rebalansa proračuna', naveo je.

Dodao je da su se počeli ostvarivati projekti iz prihvaćenih amandmana Vivode i Salečića na gradski poračun, kao što je zapošljavanje dodatnog logopeda, povećanje iznosa za odrt dadilja, pokretanje izrade studije za odvojeno prikupljanje biootpada i drugo. 'Razgovori s gradonačelnikom su u tijeku, a do sjednice Gradskog vijeća je još dug put', naglasio je.

Vijećnik Unije Kvarnera Robert Salečić iznio je niz uvjeta za prihvaćanje rebalansa koje su on i Vivoda uputili gradonačelniku i o kojima se razgovara.

To su osiguravanje besplatnih radnih bilježnica za sve osnovnoškolce u Rijeci, pokretanje postupka prodaje pet posto dionica HNK Rijeke iz vlasničkog udjela Grada Rijeke, ulaganje u hitno uređenje područja bivšeg autokampa na Preluku, donacija odjelu na oralnu kirurgiju KBC-a Rijeka, za kojeg ocjenjuju da je u katastrofalnom stanju.

Tu je i sazivanje hitnog sastanka s ciljem spašavanja gradskih tržnica, izrada akcijskog plana za upis neupisane djece u dječje vrtiće i još nekoliko drugih uvjeta. Vijećnice Rinčić i Magzan najavile su da će i one podnijeti amandmane na prijedlog rebalansa proračuna. Njih dvije su u ovaj saziv Gradskog vijeća ušle s nezavisne liste Davora Štimca, a četvrti vijećnik s ove liste bio je Marin Račić (Centar). Njihov klub vijećnika je u međuvremenu rasformiran.