samoubilački napadi

Afganistanski talibani ubili najmanje 12 ljudi u napadu auto-bombom na vojnu bazu

21.01.2019 u 09:29

Bionic
Reading

Afganistanski talibani ubili su najmanje 12 pripadnika sigurnosnih snaga u napadu auto-bombom na vojnu bazu u središnjoj regiji Maidan Wardak u ponedjeljak, javljaju dužnosnici

Dvije naoružane osobe koje su pokušale ući u vojni kompleks su ubijene, rekao je glasnogovornik guvernera regije Maidan Wardak, Mohebullah Šarifzai.

'Drugi automobil, napunjen eksplozivom, bio je otkriven i deaktiviran', dodao je Šarifzai.

Regionalni čelnik zdravstvenih službi, Mohammad Salem Asgharkhil rekao je kako je 28 pripadnika sigurnosnog osoblja prevezeno u bolnicu.

'Gledajući štetu, broj žrtava mogao bi se povećati te naši liječnici i dalje traže žrtve', rekao je Asgharkhil za Reuters.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad, a njihov glasnogovornik Zabihula Mudžahid kaže kako su usmrtili ili ozlijedili na desetke ljudi.

Militanti su pojačali svoje napade posljednjih mjeseci u naporima da svrgnu prozapadnu vladu i vrate stroge islamske zakone, iako su u stalnim pregovorima sa SAD-om u pokušaju da prekinu 17-godišnji rat.

Strateški locirana uzduž rute koja spaja glavni grad Kabul s jugom zemlje, Maidan Wardak je ključna regija za pokretanje samoubilačkih napada na glavni grad koje provode militanti iz okolnih brdskih sela.