odluka europskog suda

Abramovič izgubio pravnu bitku, sankcije koje mu je nametnula EU ostaju na snazi

20.12.2023 u 12:02

Bionic
Reading

Europski sud potvrdio je sankcije ruskom milijarderu Romanu Abramoviču u srijedu čime je izgubio pravnu bitku za ukidanje sankcija koje mu je nakon ruske invazije na Ukrajinu nametnula Europska unija

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio vojsci napad na Ukrajinu u veljači 2022., EU je uveo sankcije ruskim dužnosnicima i nizu ruskih poduzetnika poput Abramoviča te zamrznuo stotine milijardi dolara ruske imovine. Abramovič je osporio valjanost te odluke. Sud, koji je također odbacio Abramovičev zahtjev za odštetom, istaknuo je njegovu ulogu u ruskom proizvođaču čelika Evraz i činjenicu da čelik čini velik izvor prihoda za rusku vladu.

"Opći sud odbacuje postupak koji je počeo gospodin Abramovič i time potvrđuje restriktivne mjere provedene protiv njega", rekao je Europski sud u presudi.

Roman Abramovič Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Karpuhin / Sputnik / Profimedia

"Vijeće nije pogriješilo u svojoj procjeni kada je odlučilo dodati, a zatim i zadržati ime gospodina Abramoviča na popisu o kojem je riječ, u svjetlu njegove uloge u grupi Evraz i, naročito, njezinoj matičnoj tvrtki", dodao je sud, referirajući se na popis subjekata kojima su uvedene sankcije. Abramovič, koji također ima izraelsko državljanstvo i bivši je vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelsea, postao je jedan od najmoćnijih poduzetnika u svijetu nakon što se 1991. raspao Sovjetski Savez. Forbes procjenjuje njegovu neto vrijednost na 9,2 milijarde dolara.