KOBNA GREŠKA

75 znanstvenika izloženo bakteriji antraksa

20.06.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Kako javlja Guardian, čak 75 znanstvenika je izloženo bakterijama antraksa zbog proceduralne pogreške u američkom Centru za kontrolu bolesti (CDC) u Atlanti

Uobičajeni period inkubacije bakterija antraksa u ljudskom tijelu je od pet do sedam dana, iako su zabilježeni slučajevi u kojima se bolest aktivirala i 60 dana nakon zaraze. To znači da je 75 znanstvenika koji rade u američkom CDC-ju u Atlanti provelo napet tjedan, s obzirom da je javnosti objavljeno kako je 13. lipnja otkrivena potencijalna izloženost antraksu velikog broja zaposlenih u ovoj federalnoj agenciji.

Potencijalna izloženost antraksu dogodila se zbog nepoštivanja procedura – ekipa znanstvenika koja je radila s opasnim antraksom je svoje uzorke prebacila u laboratorij s nižim sigurnosnim mjerama, zaboravivši pritom još deaktivirati bakterije. Dr. Paul Meecham iz CDC-a na press konferenciji izjavio je da se svi potencijalno izloženi znanstvenici liječe,te da zasad nitko ne pokazuje simptome antraksa.

CDC procjenjuje kako je sa živim bakterijama antraksa u direktan kontakt došlo sedam znanstvenika, ali su se odlučili ponuditi liječenje svima koji su boravili u laboratorijima s neoznačenim antraksom i smanjenom razinom sigurnosti.