sVEČANOST U DVORCU ELTZ

32. obljetnica Bitke za Vukovar: 'Nije istina da je Vukovar izdan'

16.09.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Svečanošću u dvorištu Dvorca Eltz, u Vukovaru je obilježena 32. godišnjica Bitke za Vukovar koju je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazvao prekretnicom u Domovinskom ratu te prijelomnom za suverenost i neovisnost Hrvatske.

"Jedinstvena je po hrabrosti, po spremnosti na žrtvu i zajedništvo. Ono što oslikava Vukovar u odnosu prema drugim bojištima je da su branitelji Vukovara bili u okruženju, ali ni u jednom trenutku država ni Vlada nisu zanemarili tu činjenicu. Činjeni su mnogi napori u pokušaju potpore i pomoći hrvatskim braniteljima", rekao je izaslanik premijera Tomo Medved.

Na nama je, kazao je, danas čuvati sjećanje na te dane i iskazivati zahvalu svim braniteljima Vukovara, a posebice obiteljima koje su izgubile svoje najmilije.

Naglasio je i kako se Vlada odgovorno odnosi i prema hrvatskim braniteljima i prema gradu Vukovaru, spomenuvši donošenje zakona kojim je 18. studeni proglašen blagdanom, Vukovar je proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a vukovarska bolnica postala je nacionalnog značaja.

Izaslanik predsjednika RH, general pukovnik Siniša Jurković zahvalio je svim hrvatskim braniteljima rekavši kako je bitka za Vukovar bila bitka između Davida i Golijata i bitka kojom je Hrvatska dobila Domovinski rat.

  • +33
Obilježavanje 32. godišnjice Bitke za Vukovar Izvor: Cropix / Autor: Nenad Opacak

Borković: Nije istina da je Vukovar izdan

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara, Branko Borković - mladi Jastreb podsjetio je kako je 14. rujna 1991. godine počeo opći napad na Republiku Hrvatsku, da je hrvatsko vodstvo donijelo odluku o blokadi vojarni kako bi se mogli naoružati.

"Rezultati obrane Vukovara su takvi da su veći nego ukupno djelovanje Hrvatske vojske kroz svih godina rata. Mi smo već 14. rujna imali sustavno organiziranu operativnu snagu jedne brigade koja je svoje ime dobila tek kada smo mogli krenuti kao vojska jer smo do tada djelovali kao pripadnici MUP-a", ustvrdio je Branko Borković.

"Uvijek pitaju, zašto je Vukovar pao. Možemo im samo dogovoriti, nije pao. Vukovar je sravnjen s zemljom. Vukovar je razoren i ubijen. Može li i koliko dugo živjeti dijete u utrobi svoje majke ako mu odrežete pupčanu vrpcu? Pravo pitanje je, kako se tako drugo održao, prkosio i živio", rekao je Borković navodeći i kako nije istina niti da je Vukovar izdan i da hrvatsko vodstvo u Zagrebu nije htjelo pomoći Vukovaru.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar ustvrdio je kako se bitkom za Vukovar nije branio samo Vukovar nego cijela Hrvatska. Po njegovim riječima, Vukovar je danas grad sretnih i zadovoljnih ljudi, grad ponosa i zajedništva prema Hrvatskoj.

U izjavi novinarima uoči svečanosti, ministar obrane Mario Banožić kazao je kako obljetnica bitke za Vukovar mora biti podsjetnik mladim naraštajima na koji se način stvarala hrvatska država i Hrvatska vojska. Najavio je nova ulaganja Hrvatske vojske u Vukovar rekavši kako se ona odnose na vojni poligon na kojem će se pripadnici Hrvatske vojske ubuduće uvježbavati.

Vukovar su u niskom letu preletjeli MIG-ovi hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obilježavanje je počelo budnicom koja je prodefilirala ulicama Vukovara. Predstavljen je i taktičko-tehnički zbor oružja, opreme i tehnike postrojbi Oružanih snaga RH i MUP-a koje građani mogu razgledati uz obalu Dunava, ispod Dvorca Eltz, te održan mimohod ratnih zastava od Vojarne "204. vukovarske brigade" do Dvorca Eltz.

Položeni su i vijenci izaslanstava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.