BLOG: PEDALIRANJE

Proboj u dio Gorskog kotara gdje je kava još uvijek 6 kuna

06.03.2015 u 11:46

  • +2

Kamačnik

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

Naš bloger Dražen Breitenfeld ovoga puta je na svom biciklu istražio novouređeno izletište Kamačnik i unutrašnost Gorskog kotara gdje se može uživati u pogledu na kristalne slapove, livade prekrivene cvijećem koje kao da su iz nekog fantasy filma, a tu su i nedirnuti spomenici NOB-u, ali i kafići u kojima se pije pivo za 10 kn, a kava za 6, baš kao da su ostali zarobljeni u nekoj drugoj vremenskoj dimenziji

Gorski kotar ovog ljeta 'opsjedaju' novi turisti na biciklu i rekreativci željni novih doživljaja i upoznavanja s predivnim krajolikom. Aktivni odmor, a posebno bicikliranje, postao je stil života. Po goranskim šumama, uz tokove rijeka, po planinskim starim cestama, sada već svakodnevno mogu se sresti izletnici na dva kotača. Biciklijade, bike tour manifestacije i ostala lokalna događanja dodatno privlače, kao i pozicija Gorskog kotara: blizu je i Zagreba i Rijeke, Istre, Like, Dalmacije te susjednih zemalja, prije svega Slovenije.

Moje 'Pedaliranje' sa sudionicima Gorski kotar bike toura počelo je na idiličnom novouređenom izletištu Kamačnik u Vrbovskom. Planirana bike ruta je zaista izazovna, dok se 'puši' na ušću iz hladnih rijeka Dobre i Kamačnika, biciklisti stižu, ruta je već obilježena, a staza je duga 39 km s oko 850 metara ukupnog visinskog uspona. Proteže se od Kamačnika u smjeru Gomirja te preko planina i vrhova Bijele Kose i Jablana nazad u Kamačnik. Ruta je najvećim dijelom makadam kroz šumu. No prepuna je prirodnih ljepota. Prije svega tu je kanjon Kamačnik, no njega nije dovoljno obići biciklom, valja ga istražiti i pješice nakon bike ture.

Ništa bez 'metlica'

Nakon formaliziranja prijava, domaćin Bojan Šenkinc, vlasnik agencije Promotiv koja organizira bike događanja u Gorskom kotaru, daje posljednje upute. Dan je obećavajuće sunčan. Naravno, možemo krenuti u grupi i individualno. No ne nikako nakon 'metlica', kao ja. Dok sam uživao u goranskim delicijama, fotkao, pričao i uživao i previše 'prtljao' oko bike opreme, otišli su i posljednji biciklisti koji skidaju oznake, tj. putokaze. Upozoravaju me da sada moram požuriti i probati ih stići, jer se neću moći snaći. Naravno da ih nisam sustigao, no ipak uz dodatnu početnu nervozu, svidjela mi se vožnja uz Dobru, pa je uslijedio strmi uspon i prijelaz preko autoceste Zagreb-Rijeka. 'Tri šumska raskršća ravno!' to je jedino čega se sjećam da su mi dovikivali sa starta. Stajem kod tog trećeg i fotografiram, a kada više ne znam kamo i kako dalje, nailaze sudionici lokalne biciklijade iz Vrbovskog čija se ruta dijelom poklapala pa su me bezbrižno 'povukli' prema Gomirju.

U međuvremenu, brižni domaćin Bojan već provjerava jesam li stigao do prvog odmorišta kraj manastira u Gomirju. A ja ne da sam tu, nego ne mogu prestati uživati u domaćem kruhu za koji sam prvo pomislio da je – kolač. Ispravlja me kuharica koja nam je pripremila taj božanstveni kruh od dvije vrste brašna. Meni je to bilo kao slatka bike stimulacija. Iz OPG-a Mrvoš pripremili su nam i druge domaće delicije, a posebno nam skreću pozornost na izvrstan goranski dimljeni sir s bosiljkom i vlascem. Svježi sir od domaćeg mlijeka, priznat ćete, još u srcu Gorskog kotara i uz huk Dobre, neprocjenjiv je doživljaj. Da je organizacija bike toura besprijekorna, vidjelo se i po zadovoljnim biciklistima, a kada je 'zapeo' lanac na jednom biciklu, za čas su tu bili i vrijedni pratitelji iz Alpi bikinga te odmah dali zamjenski bike, tako da je grupa biciklista nastavila vožnju. Inače, Alpi sa sjedištem u Fužinama iznajmljuje bicikle i dostavlja ih na bilo koju lokaciju u Gorskom kotaru. Dobra logistika je važna u bike turizmu jer omogućava bezbrižnu vožnju i znate da vam uvijek netko može pomoći. Alpi najam i servis bicikla može se kontaktirati na mail alpi-biking@net.hr ili na tel. 091/315 7777.

Planine i pitoma Dobra

Dio biciklista odlazi prema vrletima Bijele Kose i Jablana i čeka ih dobra ruta do povratka u Kamačnik, a dio nešto kraćom rutom dolinom Dobre natrag prema Vrbovskom. Ja ću malo zastati u Gomirju, lunjati uokolo i malo upoznati ovo mjestašce. Svi primjećujemo manastir i crkvu Sv. Jovana Preteče. Posebno je lijep pogled s obližnjeg pašnjaka punog cvijeća, kao da nije ljeto, nego tek sredina proljeća. Tu je i nedavno obnovljen most koji je srušila bujica te malo jezero. Ne znam kuda bih prije pogledom: prema planini ili stijenama kroz koje se probija pitoma Dobra. Nije ovdje bez razloga građena pruga Zagreb-Rijeka, a željeznička stanica još podsjeća na ta slavna vremena prošlog stoljeća. Na stanicu se tada, priča mi prometnik stanice, smjelo samo s peron kartom, a još stoji kameni zid s natpisom za izlaz putnika kojih više ni nema. Dolazim do rijeke Dobre… ovaj most sigurno su gradili željezničari, napravljen je od pragova, a tračnice osiguravaju rubnjak mosta. Rijeka Dobra je fascinantna, tu se održavaju lokalne fešte, zavidim im na ljepoti prostora. Lokalno stanovništvo većinom je srpske nacionalnosti. Mjesto je prekrasno uređeno, kuće imaju nove fasade i divne okućnice, ali vrijeme kao da je 'stalo' u jednom drugom segmentu. Područna škola Desanke Trbović kao da je iz mog djetinjstva. Doduše, sjetio sam se odmah zaboravljene, također Desanke - ali Maksimović.

Škola je kao iz razdoblja u kojom smo čitali njezinu lektiru 'Na šesnaesti rođendan'. Ispijam kavu na raskršću ulica Jove Mamule i Hrvatskih branitelja. Vidim i sam da ćiriličnih natpisa nema, pitam, a sami mještani mi odgovaraju da je njima latinica dovoljna. Spomenici iz NOB-a su očuvani i uređuju se svježim cvijećem. Nastavljam prema Vrbovskom, prelazim i Dobru, nailazim još na nekoliko starih mostova. Sada vidim kako se Vrbovsko razvuklo ovdje između Kupe i Dobre. I ja sam 'nakupio' tridesetak kilometara istražujući Gorski Kotar. Ponovno sam na Kamačniku, zaista je to sada nešto novo. Uređeno je puno novih lokacija za odmor, privlače drvene klupe i oluci, kućice za roštiljanje, nova terasa, most i bistro - restoran Kamačnik kojim upravlja lokalno komunalno društvo. Objekt je odnedavno otvoren svakoga dana i što me posebno iznenadilo, cijena su povoljne. Kava s mlijekom je 6 kn i pića također nisu preskupa, sok i pivo su deset kuna. Reklo bi se vrlo prihvatljivo, još kada uključite dokolicu, pogled s terase i ukusnu hranu... Svakako za preporučiti. S obzirom na to da nam dolaze biciklisti, priprema se i ceremonija proglašenja pobjednika, onog s najbližim prosječnim vremenom.

Zabavljamo se gledajući i manifestaciju Sportsko ljeto u Vrbovskom koja također danas ima rekreativni karakter, tako da je na Kamačniku bilo jako puno posjetitelja i biciklista. I direktorica TZ Vrbovskog Tatjana Kušić pozdravila je sve učesnike i naglasila da se Gorski kotar bike tour odlično uklopio u sportsko ljeto u Vrbovskom. Nagrađeni su dobili teglicu goranskog meda i poklone TZ Kvarnera. Neki su se opustili i zabavili, a dio njih, poput mene, krenuli su u istraživanje romantike kanjona Kamačnika. Do izvora istoimene rijeke ima tri km. Popodnevni odsjaji sunca u masivu Velike Kapele su očaravajući, a večernja magla nad rječicom stvara neviđen prizor. Iako se većim dijelom ide po planinarskoj stazi, u dijelu kanjona je nekoliko mostova i potpornjaka uz stijene koje pružaju drugačije vizure. Sam izvor Kamačnika je kraški i voda izvire iz potopljenog špiljskog kanala. Za obilazak s kratkim zadržavanjem treba računati na dva-tri sata.

Umjesto osame - druženje

Iza mene je lijep bike i planinarski izlet, nova iskustva i još jedna destinacija koju zbilja preporučujem. No u krivu ste ako mislite da će vas bike osamiti. Naprotiv, na ovakvim rutama uvijek upoznajete nekog novog. Biciklist biciklistu pristupa odmah prijateljski, kao da nas pedale povezuju na neki način. Tako sam i ovoga puta upoznao biciklisticu koja svom biciklu 'tepa' zverka. Kaže da stalno uređuje svoj bike, da voli brinuti o svom ljubimcu na dva kotača. Čisti ga i održava jer voli da je blistav i ispravan, ali ga svaki puta na bike ruti uprlja… Kad god svojim prijateljima spomene svoj bike, oni joj uzvraćaju: 'Ali ti voziš zverku.' Riječ po riječ i ode biciklistica: ne znam joj ni ime, ali znam da vozi 'zverku' od bicikla.

Spomenimo da su održani još i bike vikendi u Ravnoj Gori i Skradu i bike day u Delnicama. O novostima iz Gorskog kotara i ovogodišnjem bike toru te goranskoj bike transverzali, može se saznati i na www.gorskikotarbike.com