BLOG: PEDALIRANJE

Vlakom do Međimurja, a tamo: raj za bicikliste!

17.02.2015 u 10:55

Međimurje 1

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

Međimurje je kao rijetko koja hrvatska regija povezano prekograničnim bike rutama sa Slovenijom i Austrijom (Murrradweg i Drauradweg do izvora tih rijeka) te Mađarskom (Cyling in a network – do Balatona) pa je odlična startna točka za sve koji vole voziti bicikle na duge pruge. No i za one željne izleta na jedan dan ili 'dan i pol' i malo voziti po bregima ili uz Muru, skočiti u Sloveniju ili pak obići Čakovec i Varaždin

Bike rute upravo u međimurskom kraju su najzanimljivije, lagane su i prolaze kroz pitoreskne krajeve i inspirativan pejzaž. I dok moj vlak iz Zagreba hita prema Čakovcu i Murskom Središću, gledam te prizore nepregledne ravnice prema Mađarskoj i brežuljke prema Sloveniji te meandre i čarobne obale između Mure i Drave.

Bio sam ovdje već mnogo puta, a ovoga puta planiram samo jednodnevni izlet, zapravo kružnu turu oko Sv. Martina na Muri u koji se stiže po off road stazi iz Murskog Središća. Malo vožnje (4 km) po makadamu sjajan je uvod: vozim uz nepregledna polja kukuruza i pšenice, a tu su i pomalo zaboravljeni prizori krava na paši. Netko još ipak proizvodi mlijeko, pomislim, ne bez nostalgije...

Odmah po dolasku u prva naselja u općini Sv. Martin na Muri primjećujem kako su sve kuće, a posebno okućnice, lijepo uređene. Kakve su to boje fasada, cvijeće... ma svaka travka je na svom mjestu! Oko kuća se stalno neko mota, tu doista svi nešto rade. Taman sam pomislio da sam malo zalutao, ali onda srećem bicikliste koji jesu, pa onda ja ispadam pravi poznavatelj: upućujem ih prema ušću Drave i Mure gdje im završava sedmodnevna ruta. Ja se snalazim, ipak sam na najsjevernijoj točki Hrvatske, u mjestu Žabnik. Veliki kotač kraj obala Mure je atrakcija, pravi mamac za sve bicikliste i turiste svih vrsta, valja se fotografirati. U blizini je i ploveći murski mlin, jedini koji je sačuvan i može se obići i razgledati. Ovdje je Mura zaista u svom iskonskom obliku i zadivljuje. Posebna dobrodošlica za bicikliste je labirint ljubavi i pozitivne energije. Ovo najsjevernije mjesto je zamišljeno i kao lokacija odmora na stazi R2 koje ide iz Slovenije i Austrije i dalje prema istoku.


Žurim, planovi su veliki, u Jurovčaku, na brežuljku, na biciklu me čeka Rudi Grula, doajen Turističke zajednice Međimurja, naravno, na biciklu; on je među prvima prepoznao cikloturizam kao veliku priliku za ovaj kraj. 'Međimurje vas prijateljski i raspoloženo dočekuje. Posebno je dojmljivo i narječje kojim govore Prekomurci: taman kad mislite da ste ih razumjeli i nešto naučili, dođete u kraj gdje opet ništa ne razumijete. Ono je prostorno relativno malo pa se u jednom danu ili, ovisno o kondiciji, samo za nekoliko sati mogu kombinirati reljefno i sadržajno raznolike rute', priča Grula i dodaje: 'Ovo je idealan kraju za bicikliranje iz užitka, rute s asfaltnom podlogom najvećim dijelom idu sporednim cesticama na kojima je automobilski promet vrlo rijedak. Prolaze lijepim krajolicima, a povezuju različite kulturno-povijesne spomenike, restorane, vinske kuće, pansione, odmorišta i vidikovce. Usponi na tim rutama relativno su blagi i dohvatljivi za sve generacije. Off-road rute namijenjene su onima koji vole osjetiti prirodni ambijent, ali i dašak adrenalina. Prolaze kroz šume i livade po vinskim brežuljcima te uz obale rijeka Mure i Drave, a podloge od kvalitetno nabijenog šljunka odlične za sve vrste bicikala.

Sve rute označene su karakterističnim plavim putokazima. Bike karte i vodiče možete besplatno dobiti u turističkim info centrima, a naravno, tu je i 'pametna' podrška u vidu GPS sustava navigacije i smartphone aplikacije, koje se mogu besplatno skinuti s web portala www.visitmedimurje.com. Najam bicikla moguć je u Toplicama Sveti Martin, izletištu Međimurski dvori u Vučetincu te trgovini Beckilin u Prelogu. Da, za one koji ne razumiju, 'beciklin' je na međimurskom – bicikl. U slučaju 'defekta', na petnaestak ključnih odmorišta možete sami otkloniti jednostavnije kvarove jer su na raspolaganju 'Bike repair totemi' s priručnim alatom i pumpom, a na pojedinim lokacijama i kompletom guma različitih profila. Profesionalni bike servisi nalaze se u Čakovcu i Prelogu. Za rezervaciju smještaja ili osmišljavanje bike paketa 'krojenog' potpuno prema željama gostiju, na raspolaganju stoji destinacijska putnička agencija Etno art travel Lopatinec.

Vozimo uz slovensku granicu, već smo ušli u vinsku cestu i područje Štrigove. Novi turisti vole jednostavnost, seosko okruženje, običan smještaj, priča mi, dok bicikliramo, Rudi Grula. Ti novi gosti, individualci, dobri potrošači, vole lokalne vrijednosti i gastronomiju. Posjećujemo dvorac restoran Trebotz, razgledamo vinski podrum i kušamo hladno predjelo, domaću deliciju: meso z tiblice. Ovdje već malo treba kondicije. Malo spusta pa uspona, ali ljepota kraja rješava sve probleme. No odlučio sam da bih htio kroz vinorodni kraj doživjeti Međimurje, pa ne može sve biti ravno. Međimurska bike staza, popularna R2 koja spaja Italiju, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku, jedna od najljepših u Europi, složni su biciklisti na forumima i fejsu.

Ovdje je već sada življe nego na autocestama, šale se Slovenci Bojan i Alenka koji me prestižu i žure jer imaju velike planove i moraju do noći stići do obližnje Lendave. No moj krak R2 vodi i prema termama Sv. Martin, gdje će biti vremena za osvježenje i odmor prije povratka prema Murskom Središću odakle sam i krenuo. Sve planove, na sreću, poremetio je vinar Nemec iz Štrigove. Tko mu je i kriv što se vozio na biciklu i to onom Dudekovom, pa smo ga 'prepoznali' i pozdravili. Išao je k susjedu, ali pozvao nas je da kušamo njegova vrhunska vina i razgledamo podrum i obiteljsko imanje. Tko će to odbiti? U nogama je već 40 km, a još nisam u toplicama. Ipak, isplatilo se malo potruditi, već puca pogled na spa&resort, najslađe ipak na kraju. Na bazenima je super atmosfera, uz puno animacije vrijeme leti. Biciklisti se ovdje često zaustavljaju i ostaju po nekoliko dana. Odnedavna hotel ima i licencu Adria bike hotela i status bike friendly. Vrijeme prolazi, po novoizgrađenoj stazi uz prometnicu krećem sigurno prema naselju Sv. Martin i dalje prema polaznoj točki Murskom Središću. Ukrcavam bike i sebe na vlak, pravac Zagreb.