SEXOMAT RUJANE JEGER

Jesam li konzervativna?

29.03.2014 u 13:10

Bionic
Reading

Jesam li konzervativna?

Pitanja za blog Sexomat možete postavljati na ovaj e-mail, a Rujana će vam odgovoriti što je prije moguće.

Ostale tekstove Rujane Jeger pročitajte ovdje

Draga Rujana,

muči me jedno pitanje, u stvari možda su to dva pitanja....imam 37 godina, već tri godine solo, imam dva kandidata ali ne mogu preko toga što su oženjeni, a i posljednja od moje tri najbolje prije solerice se upravo spetljala s oženjenim....ostale dvije su to već odavno učinile a one koje nisu su već dugo u brakovima i stalnim vezama....možda nešto nije u redu sa mnom.....ne pristajem na vezu s oženjenim i smatram to nemoralnom odlukom od strane svojih prija.... s druge strane, prolazi mi život bez seksa i ljubavi i počinjem misliti da nešto nije u redu sa mnom kada sam tako konzervativna....tako one kažu....što ti misliš?

Konzervativna

Joooj,

sad si me posjetila na jednu komentatoricu iz vremena kada je blog bio na drugoj domeni, sebe je nazivala Moralka. Sigurna sam da bi ti ona rekla da si u pravu kada ne pristaješ na veze s oženjenim muškarcima i da se tvoje prijateljice upuštaju u nešto što ne bi trebale. Nisam mislila da će taj dan doći, ali u neku se ruku slažem, no vjerojatno iz drugačijih razloga nego što bi to Moralka učinila.

Ali prvo da pojasnim što se to događa s tvojim (i mnogim drugim) prijateljicama - sjećam se jednog starog vica koji je glasio - "muškarci nakon tridesete su poput javnih zahoda - ili su posrani, ili zauzeti" (isti vic kolao je i među muškarcima za žene).

U prijevodu, u nekim se godinama izbor slobodnih muškaraca (i žena, ali sada smo na muškarcima) sužava; većina je zauzeta, neki su posrani (ili mi to počnemo u nekim godinama uviđati, odnosno izgradimo određene kriterije), neki počinju gubiti zube, ćelaviti, onaj "najzgodniji dečko na faksu" prijeđe u kategoriju "zgodan, samo davno" ili - kako je nedavno rekao jedan moj prijatelj - prijeđu iz rasplodne u tovnu fazu. Bilo kako bilo, gdje si nekada imala po jednog udvarača na svaki prst ruke ili noge, sada imaš dva i to oženjena. Da ne pričamo o tome da i tebi ide vrijeme, pa ako si obična smrtnica poput svih nas ostalih, sigurno nisi više tako "feš" kao nekada.

Nevolja je u tome što i kriteriji rastu kako se izbor sužava i na kraju se nađeš u situaciji kada stvarno moraš razmotriti neku nemoralnu ponudu ili se pomiriti s celibatom čije je trajanje poprilično neizvjesno. I to u najboljim godinama - kažu da su žene u svojim tridesetima u naponu seksualne moći!

Poimanja moralnog i nemoralnog ponašanja se (na sreću, ili žalost - ovisno o kutu gledanja) mijenjaju kroz povijesno-zemljopisni krajolik ove planete, tako da po mom mišljenju danas svatko ima pravo i mogućnost sam stvarati svoje kriterije, ali mislim da ih je naše današnje društvo generalno - dobrano izgubilo. Nemam volje nabrajati sve skandale kojih smo svjedoci iz dana u dan - hoćeš li političke, ekonomske ili one među "poznatima", no stječe se dojam posvemašnjeg rasula i gubitka bilo kakvih etičkih principa. To naravno dovodi do novog konzervativizma pod okriljem religije, ali u to se ne bih ovdje upuštala. Pakao i raj nisu kategorije koje navode moje djelovanje.

Dakle, nemoj se zamarati time je li nešto generalno moralno ili nije, nego se zapitaj JE LI MORALNO ZA TEBE. Ako osjećaš da nije, onda vjerojatno i nije.

Osobno ne smatram da su tvoje prijateljice posebno nemoralne - puno su nemoralniji ti oženjeni tipovi koji se s njima viđaju. Ali naše je društvo takvo da svu krivicu odmah svali na žene.

Osobno mislim da se nikada ne bih mogla upustiti u izvanbračnu vezu niti bih se upuštala u bilo što s nekim tko je u vezi - ali ja spadam u one koje su zauzete (a vjerojatno i posrane :)) pa nisam prisiljena činiti takvu vrstu izbora zbog čega si mogu i dopustiti da tako kažem - no da mi gori pod...., doista nemam pojma što bih učinila.

Možda bih samu sebe iznenadila, a s druge strane, to ne bih bila ova ja koja ti sada piše.

Sve u svemu, tvoje će se prijateljice vjerojatno opeći, barem ako je suditi po ljudima koji su se javljali na ovaj blog - najčešće je pitanje oduvijek bilo - ljubavni trokut.

S druge strane, opeći se naravno možeš i u bilo kakvoj ljubavnoj vezi, ali rekla bih da su šanse barem 50:50 za razliku od 90:10 u korist (ili na štetu) ljubavnog trokuta.

Što mogu, to je nekakva statistika, pa ako mene lažu, i ja lažem tebe.

I na kraju, vjeruj mi - prijateljice te nazivaju konzervativnom zato što ne radiš što i one. Ljudi uvijek osuđuju one koji su drugačiji, unatoč tome što se vremena mijenjaju - prije bi vas tri osuđivale četvrtu zato što je u vezi s oženjenim tipom, a sada je obrnuto.

U svijetu u kojem žene kamenuju radi držanja za ruke s muškarcem s kojim nisu u braku, tjeraju na brak sa silovateljem, provode klitoridektomiju ili ubijaju žensku novorođenčad, osvježavajuće je čuti da si žene uzimaju za pravo raditi ono što je prije bilo dopušteno samo muškarcima - ali to naravno ne znači da je to ispravno.

Odrasla si osoba i najbolje je da činiš ono što sama smatraš ispravnim, a uvijek će se naći netko tko će ti soliti pamet, bila to ja ili neka prijateljica.