6. TELEKOM ARENA

Breglec: Hrvatsko ICT tržište ušlo je u zrelo doba

01.03.2010 u 11:48

Bionic
Reading

'Spektakularni rezultati su iza nas. Hrvatsko ICT tržište ušlo je u zrelo doba, po mnogim pokazateljima nalazimo se uz bok razvijenim europskim zemljama', rekao je Dražen Breglec, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, otvarajući 6. Telekom Arenu, jednodnevnu konferenciju koja je okuplja vodeće stručnjake iz svijeta telekomunikacija i medija

Regionalna konferencija Telekom Arena 2010. - Konferencija o elektroničkim komunikacijama održava se u zagrebačkom Westinu, a zemlja partner je Slovenija. Glavne teme ovogodišnje konferencije su 'Pregled promjena na telekom tržištu u 2009. godini i planovi za 2010. i 2011. godinu', 'Utjecaj digitalne TV na društvo u cjelini uključujući i novu dimenziju digitalnog marketinga' i 'Što nam donosi 4G i LTE tehnologija – nove prilike za operatore, novu dimenziju života za korisnike, nove izazove za regulatore'.

U uvodnom izlaganju državni tajnik Breglec je najavio skoru promjenu regulativnog okvira za telekom industriju pod utjecajem nove europske direktive koja je donesena prošle godine. 'Već smo krenuli u pripremu te direktive i u roku od godinu dana možemo očekivati izmjenu ili novi Zakon o elektroničkim komunikacijama', poručio je Breglec.

Državni tajnik naglasio je da je hrvatsko ICT tržište uz bok europskim zemljama osim na području širokopojasnog pristupa internetu na kojem još uvijek zaostajemo. 'Trenutnoo Hrvatska bilježi oko 940.000 korisnika širokopojasne mreže, od čega više od 630.000 otpada na fiksnu mrežu', rekao je Breglec, dodajući da se do sredine godine očekuje dostizanje broja od milijun korisnika. Što se tiče cijena Breglec je rekao da je Hrvatska na 41. mjestu od 161 zemlje u svijetu po čemu možemo biti zadovoljni.

Državni tajnik upozorio je na negativne trendove na telekom tržištu navodeći pad prihoda operatera i smanjenje profitabilnosti. Posebno je naglasio zaostajanje u investicijama. 'Unatoč iznadprosječnim rezulatatima, imamo ispodprosječna ulaganja', rekao je Breglec dodajući da svi sudionici moraju učiniti puno više da bi potaknuli potencijal koji industrija ima.

Na 'zabrinjavajuću situaciju' u investicijama i korištenju inovacija upozorio je i Miljenko Krvišek, predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). 'Prema našim podacima, nijedan operator nije deklarirao troškove istraživanja i razvoja, što znači da imamo kopiranje i preslikavanje umjesto istraživanja i razovja', rekao je Krivšek.

Krivšek je u svom pozdravnom govoru govorio o postignućima HAKOM-a u liberalizaciji tržišta, naglasivši uspješnu pripremu za prelazak na digitalnu televiziju. 'Budući da je digitalna TV deset puta efikasnija od analogne, taj prijelaz će omogućiti da se dio frekvencijskog spektra dodijeli telekom operatorima koji bi ga mogli iskoristiti za uvođenje 4G mreže i jačanje širokopojasnog pristupa', kazao je Krvišek.