SIGURAN PLASMAN

Podravka se sprema za berbu 'super rajčica' u Istri

18.09.2014 u 18:32

Bionic
Reading

Za desetak dana, počet će berba prvih Podravkinih 'super rajčica' zasađenih na testnom polju u Istri, za čiji je uzgoj primijenjen novi tehnološki model. Naime, primjena nove suvremene tehnologije jamči veći prinos i produljenje sezone proizvodnje što bi, ako novi model uzgoja rajčice naiđe na dobar odaziv kooperanata, osiguralo isplativost investiranja i u novu tvornicu za preradu u Umagu, o čijoj se gradnji se već dulje vrijeme govori

'Naši planovi što se tiče Istre vrlo su ambiciozni, ali zavisi od toga koliko će nam to biti omogućeno da radimo ovdje. Mi ovdje imamo interesa i u ribi i u proizvodnji rajčice. U ovom trenutku imamo oko osam tisuća tona rajčice koje smo otkupili i preradili i za to nam je sasvim dostatna ova tvornica koju imamo. Ako ćemo biti u stanju udvostručiti ili utrostručiti primarnu proizvodnju paradajza, tada ćemo imati i dovoljno razloga za gradnju novih kapaciteta. Ali mi smo godinama željeli doći do veće količine rajčice, no to nismo uspijevali. Sada smo sami krenuli u taj projekt i ako budemo uspješni u tom projektu, to će sasvim sigurno dati argumenata da idemo u analizu investicije u gradnju nove tvornice za preradu rajčice. Dok nemamo što u novoj tvornici prerađivati, teško je graditi novu tvornicu.

U međuvremenu smo radili na izgradnji brenda i tržišta te trenutačno u desetak zemalja prodajemo pire od rajčice Passatu, koja se proizvodi ovdje u Umagu. Znači, u ovom trenutku stvaramo pretpostavke da budemo sigurni da će svake godine ovdje biti proizvedena dovoljna količina rajčice za preradu', kazao je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić prilikom prezentacije testnog uzgoja super rajčica u dolini Mirne, projekta koji je Podravka u lipnju započela s izraelskim partnerom.

Da bi udvostručila proizvodnju proizvoda u Umagu, Podravka mora produljiti sezonu na preko 60 dana. Prezentirane rajčice, zasađene na testnom polju od 8,5 hektara, pokazuju da se može proizvoditi dulje, da se može povećati količina proizvedenih paradajza na polju i da može biti kvalitetniji, odnosno s većim udjelom suhe tvari u samoj rajčici, koja u pokusnoj proizvodnji iznosi pet posto. Razloga za optimizam u pogledu povećanja proizvodnje rajčica u Istri ima, jer Passata iz Umaga se, prema riječima predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića, kao brend izvozi u desetak europskih zemalja, ali i na veliko rusko tržište. Naime, proizvodi od rajčice nisu obuhvaćeni sankcijama

'Prije svega, mi smo spremni platiti više ili nagraditi proizvođače koji će nam uzgajati kvalitetniju rajčicu. To znači da ćemo trošiti manje energije u samoj proizvodnji rajčice, ali i da će proizvodnja gotovog proizvoda od rajčice biti efikasnija, da ćemo moći plasirati još kvalitetniji proizvod na tržište i da ćemo više moći ulagati u brend i marketing. Ovaj primjer pokazuje da hrvatski poljoprivrednici mogu proizvesti kvalitetnu sirovinu za proizvode koje hrvatska prehrambena industrija može nuditi na svjetskom tržištu i da u tome budemo konkurentni', zaključuje Mršić.

Prezentaciji projekta testnog uzgoja rajčica i demonstraciji primjene nove mehanizacije u zaštiti biljaka to jest takozvane prskalice koja je za ovu prigodu posuđena iz Valture, prisustvovali su izraelski partneri, veleposlanica Izraela u RH Zina Kalay Kleitman, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je novi za istarske poljoprivrednike perspektivni projekt uzgoja rajčica ocijenio odličnim.