KRŠENJE PRAVILA

Finance: Oprost dugova mogla bi stopirati Unija

04.09.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Otpis dugova koji bi išao na račun vjerovnika mogao bi se tumačiti kao nedozvoljena državna pomoć koja nije u skladu s pravilima Europske unije, upozorava slovenski ekonomist Anže Burger

Slovenski dnevnik Finance u članku o oprostu dugova socijalno ugroženih građana, koji priprema hrvatska Vlada, problematizira usklađenost Vladinih prijedloga s pravilima Europske unije.

'Kad bi prijedlog došao od vjerovnika koji bi sami snosili gubitak, ideja načelno ne bi bila loša. Ali u tom slučaju nije potrebno posredovanje državeveć bi otpis dugova trebali regulirati sudovi', smatra ekonomist Anže Burger koji ističe da su neneplativa potraživanja uobičajeni rizik poslovanja tvrtki.

Međutim, ako inicijativa dolazi od države, pri čemu se vjerovnicima u zamjenu za otpis dugova nude određene pogodnosti, takav zakonski prijedlog, po Burgerovu mišljenju, nije u skladu s tržišnim načelima.

'U slučaju donošenja takvog zakona, problem bi nastao na razini Europske unije budući da bi se olakšice vjerovnicima u zamjenu za otpis duga smatrale nedozvoljenim državnim potporama', drži Burger.

Kad bi pak država dogovorila otpis dugova uz povlastice samo s nekim tvrtkama i bankama, druge vjerovnike bi na taj način stavila u neravnopravan položaj. Na to su već upozorile neke hrvatske tvrtke koje Vlada nije pozvala na pregovore.