OKONČAN OTKUP DIONICA

Agrokor u svom vlasništvu ima 82 posto Mercatora

02.09.2014 u 12:34

Bionic
Reading

Agrokor je poslije okončanja ponude za preuzimanje Mercatora - istekle u ponedjeljak - stekao 82 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca, pišu Finance

Agrokor je u trenutku nastanka obaveze za preuzimanje imao 53 posto Mercatora, što je stekao potpisivanjem kupoprodajnog ugovora s konzorcijem prodavatelja (NLB, Pivovarna Laško i drugi).

Stjecanjem 82 posto udjela u slovenskom trgovačkom lancu Agrokor može mijenjati statut Mercatora, ali ne može ići u istiskivanje malih dioničara, tzv. squeeze out. Za ovaj postupak mu je potrebno 90 posto dionica.

Podsjetimo, cijena dionice u javnoj ponudi iznosila je 86 eura, a pretpostavlja se da hrvatski mirovinski fondovi - koji u Mercatoru imaju između 15 i 17 posto vlasništva - nisu prodali dionice Agrokoru jer su ih kupovali po dvostruko višem iznosu.

Prema neslužbenom izračunu, Agrokor je samo za dionice Mercatora zasad platio 265 milijuna eura dok bi ga 100 posto dionica ove kompanije koštalo 323 milijuna eura. Ivica Todorić je u sklopu transakcije usto s oko 225 milijuna eura dokapitalizirao Mercator, čime se ukupna vrijednost transakcije penje na više od pola milijarde eura.

Narednih dana bit će donesena i odluka o tome tko će voditi Upravu Mercatora i hoće li Ivica Todorić na njezinom čelu zadržati dosadašnjeg šefa Tonija Balažiča.