TVRDE DA NEMA INVESTICIJA

Vlada poduzetnicima uzima 500 mil. kuna poreznih olakšica

28.08.2014 u 16:05

Bionic
Reading

Radi ispunjenja fiskalnog pravila, među najnovijim Vladinim mjerama je i ona o porezu na dobit. Vlada tako po novome – mjera će vrijediti od 1. siječnja 2015. - dozvoljava da se ne oporezuje samo dobit koja se investira, dok se to ne bi odnosilo na onaj dio dobiti koji se upisuje u temeljni kapital

U Vladi obrazlažu da dosadašnja primjena ove mjere nije u potpunosti opravdala očekivane rezultate u ostvarivanju jednog od temeljnih ciljeva ekonomske politike, a to je povećanje investiranja. Računaju pritom da će im se na račun ove mjere u proračun u idućoj godini sliti oko pola milijarde kuna.

Puno se kompanija posljednjih mjeseci odlučilo upravo na povećanje temeljnog kapitala – Plodine, Končar, Medika, Hrvatski Telekom i drugi a smatra se da je ta mogućnost jedina opipljiva olakšica u poslovanju.

Prvu reakciju o najnovijem potezu Vlade koji opet ide na štetu poduzetnika dobili smo u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

'Mišljenja smo da promjenu dosadašnjeg rješenja treba sagledati u širem kontekstu, jer je ona u ovako teškim krizom opterećenim uvjetima poslovanja ipak gospodarskim subjektima donijela određene koristi. Naime, dosadašnje olakšice vezane uz reinvestiranu dobit, iako možda nisu dale očekivani doprinos u povećanju investicijske aktivnosti, ipak su imale itekako značajan doprinos u gospodarstvu. To se prvenstveno odnosi na njihov utjecaj na poboljšanje financijske strukture izvora financiranja gospodarstva, odnosno na njihov utjecaj na povećanje ukupnog kapitala i zaustavljanje trenda smanjivanja koeficijenta samofinanciranja', kažu u HGK.

'Međutim, načelno, poreznim promjenama bi trebalo pristupati sveobuhvatnije, odnosno pristupiti cjelovitoj poreznoj reformi koja bi bila u funkciji gospodarskog rasta', kažu u HGK.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ističu kako je ulaganje u temeljni kapital tvrtkama osiguravalo veću financijsku stabilnost, što je rezultiralo i boljoj poziciji u pregovorima za dobivanje kredita.

'Smatramo da bi se uvjeti za ostvarivanje olakšica trebali redefinirati tako da ih može ostvariti što veći broj poslodavaca. Zbog dosadašnjih zahtjeva u dobivanju olakšica mnoge su male i srednje velike tvrtke bile nemotivirane za mogućnosti reinvestiranja dobiti', naglašavaju iz HUP-a.