NESTAJU LI VINA PLANČIĆ?

Prodaje se 'najveći vinograd na Mediteranu'

29.08.2014 u 07:26

Bionic
Reading

Hvarska Vinarija Plančić, tvrtka koja u svom vlasništvu ima potencijalno 'najveći vinograd na Mediteranu', stavljena je na prodaju. Reosiguravajuće društvo Croatia Lloyd, koje djeluje u sklopu nedavno privatiziranog Croatia osiguranja, objavilo je javni poziv za preuzimanje svojih 51 posto dionica tvrtke i najavilo mogućnost da će ih prepustiti 'bilo kome tko ima temeljnu djelatnost proizvodnje vina' ili jednostavno onome tko ima dovoljno novca

Obiteljska tvrtka trojice braće Plančić stara je gotovo tri desetljeća i postupno se razvijala sve do sredine dvijetisućitih, kada su u doba premijera Ive Sanadera vlasnicima naglo skočile ambicije: poželjeli su umjesto otkupljivanja tuđeg grožđa imati vlastito, a od države su uz nekoliko godina mučenja uspjeli dobiti koncesiju nad čak 261 hektarom zemljišta na vrhu otoka Hvara, na kojemu bi niknuo najveći vinski kompleks na Mediteranu. Projekt je bio težak 150 milijuna kuna i predviđao je sadnju 1,6 milijuna čokota vinove loze koji bi donosili milijun i pol boca vrhunskog vina i prihode od 25 do 30 milijuna eura godišnje.

I tu počinju problemi - Plančići su najprije ušli u posjed državnog zemljišta prije potpisivanja ugovora o služnosti, potom su mahnito ulagali u kupnju novih strojeva i bagera za krčenje krša, a za to su uzimali i prilično nepovoljne kredite. Jedan i u švicarskim francima. A kada su stigli do zasađenih 30 hektara, konačno je nestalo novca. Uskočio je Croatia Lloyd s dokapitalizacijom od 7,5 milijuna kuna 2009, neki krediti su reprogramirani, no ova tvrtka i dalje je prepustila vođenje vinarije Antunu Plančiću, inače počasnom konzulu Slovačke u Hrvatskoj. U iduće četiri godine samo su se nizali problemi.

Pravi obračun Plančića i Croatia Lloyda nastao je koncem prošle godine, kada je cijela obitelj dobila otkaz u vlastitoj tvrtki, a s obje strane krenule su pljuštati kaznene prijave. Novi većinski vlasnik za direktora je postavio Tomislava Tukića, splitskog poduzetnika i osnivača nekoliko investicijskih fondova, koji je navodno otkrio silne nepravilnosti: od vođenja dvostrukog knjigovodstva, preko postojanja još jednog 'skrivenog vinograda', do podizanja gotovine na bankomatima. Sva trojica braće naime dnevno su s računa tvrtke skidala po deset tisuća kuna, došavši tako do nevjerojatnih 2,7 milijuna kuna. U nekoliko godina, dok je većinski vlasnik bio Croatia Lloyd, a upravljali su Plančići, službeni prihodi dramatično su pali.

S druge strane, Antun Plančić podnio je nekoliko kaznenih prijava protiv Tukića i većinskog vlasnika, a tvrdi da je u pozadini svega želja da se njegovoj obitelji otme tvrtka kako bi se na vrijednom hvarskom zemljištu gradile vile. Za ugovor o dokapitalizaciji s Croatia Lloydom tvrdi da je 'lihvarski' jer im daje posebna prava sve dok im se iz dobiti vinarije ne isplati njihovih 7,5 milijuna kuna zajedno s kamatama od šest posto. Kaže i da je u Tukićevom mandatu tvrtka oštećena za milijune kuna, a najavljivao je i da će se za svoju vinariju 'boriti krvlju'. Ovih dana ga nema, propao je u zemlju.

Obje strane, kako doznajemo, već nekoliko desetaka puta bile su na razgovorima u policiji i Državnom odvjetništvu. Tomislav Tukić napustio je Vinariju Plančić prije nešto više od mjesec dana, nakon manje od pola mandata, nezadovoljan jer Croatia Lloyd i Croatia osiguranje nisu pratili svoj vlastiti program. Tvrtku je naime nakon sređivanja stanja trebalo ili prodati ili u nju nakon agresivnog restrukturiranja investirati između osam i 10 milijuna kuna kako bi se projekt pokrenuo s mrtve točke i počeo donositi profit. A ova osiguravajuća kuća nije pokazivala gotovo nikakav interes za Hvar, jednako kao i četiri prethodne godine - kada se njeni predstavnici na otoku gotovo nisu ni pojavljivali, premda su u rukama imali 51 posto vlasništva.

Croatia Lloyd međutim nedavno je zajedno s Croatia osiguranjem prodan Adris grupi i najavljeno je njegovo gašenje, a čini se da jedna od najvećih hrvatskih kompanija zbilja nema interes u razvijanju vinskog biznisa na Hvaru. Službeno, traže strateškog investitora koji će uložiti dodatni kapital i razvijati Vinariju Plančić. Neslužbeno, potpuno izlaze iz ovog posla.