INVESTICIJA OD 120. MIL. EURA

Plava laguna s Istraturistom dobiva prvi hotel s pet zvjezdica

27.08.2014 u 16:01

Bionic
Reading

Kupnjom Istraturista, Lukšić grupa postaje vlasnikom još jedne od vodećih hotelijersko-ugostiteljskih tvrtki istarskog poluotoka. Naime, hotelijersko poduzeće Plava laguna je sklapanjem ugovora o kupnji svih 4,35 milijuna redovnih dionica, koliko ih je od siječnja lani bilo u posjedu Zagrebačke banke, u utorak preuzela umaški Istraturist. Plava laguna je tako stekla 93,04 posto udjela Istraturista, a očekuje se da će do kraja godine proces kupnje biti dovršen

'U Plavoj laguni smo zadovoljni dogovorom o kupnji Istraturista koji smo postigli sa Zagrebačkom bankom. Za zaključenje je još potrebno pričekati ispunjenje određenih uvjeta, između ostalih i odobrenje namjeravane koncentracije od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Napori izvrsnog tima u Plavoj laguni su se isplatili i zahvalan sam svima koji su u njima sudjelovali. Plava laguna kao jedna od vodećih turističkih kompanija Istre i Hrvatske i ovim potezom nastavlja ulagati u razvoj vlastitog poslovanja te razvoj hrvatskog turizma i Istre kao destinacije', izjavio je prilikom potpisivanja ugovora Neven Staver, predsjednik Uprave Plave lagune.

Davor Lukšić, predsjednik Nadzornog odbora Plave lagune istaknuo je da je kupnja Istraturista ključni događaj, koji ujedno potvrđuje predanost Lukšić grupacije dugoročnom ulaganju u hrvatski turizam.
'Iznimno smo zadovoljni i ponosni jer smo nakon dugačkog procesa postigli dogovor. Bio je to nedvojbeno veliki izazov za cijeli tim te želim izraziti iskrenu zahvalnost svima koji su bili uključeni u proces. Postizanje ovog dogovora predstavlja ključni događaj u povijesti naše grupacije u Hrvatskoj. Prije dvadeset godina realizirali smo naše prvo ulaganje – dvadeset godina kasnije potvrdili smo našu predanost dugoročnom ulaganju u Hrvatsku i hrvatski turizam. U očekivanju dobivanja suglasnosti od AZTN-a, radujemo se suradnji s timom Istraturista i grada Umaga na izgradnji snažne povezanosti i odnosa te ostvarenju još većeg doprinosa ukupnom razvoju turizma u Istri i Hrvatskoj odnosno hrvatskom gospodarstvu', rekao je pak Davor Lukšić.

Turistički promet u Plavoj laguni u zadnje dvije godine kreće se oko 2,3 milijuna noćenja, što predstavlja 3,5 posto ukupnog broja turističkih noćenja u Hrvatskoj. Ukupna imovina društva iznosi milijardu i pol kuna te zapošljava više od 900 radnika. U svojim smještajnim kapacitetima dnevno može ugostiti preko 20 tisuća gostiju, od čega više od osam tisuća u hotelima i apartmanima te 12 tisuća u kampovima te dvije marine s 360 vezova.

Tvrtka je osnovana 1957. na temelju kampa, osnovanog od strane francuskog kluba ljubitelja prirode Polynesia. 'Plava laguna – Camp hotel' u laguni Molindrio bio je kapaciteta za 800 osoba. Prva veća investicija bila je izgradnja bungalova na lokaciji današnjeg hotela Laguna Galijot i turističkog naselja Bellevue.

2001. godine Grupacija Lukšić stjecanjem 80,34 posto udjela u redovnim dionicama, postala je većinskim vlasnikom Plave lagune. Tijekom te iste godine, izvršene su i akvizicije nekoliko društava kapitala te je Plava laguna stekla 89,40 posto dionica društva Hoteli Croatia d.d. Cavtat, čijom dokapitalizacijom 2003. godine povećala svoj vlasnički udio na 92,28 posto. Tijekom 2013. godine Lukšići preuzimaju i Jadranske luksuzne hotele od poduzetnika Gorana Štroka. U međuvremenu je od Štroka preuzet i riječki hotel Bonavia.

Hoteli s četiri zvjezdice čine 38,6 posto ukupnog kapaciteta Plave lagune. Ono što je važno je da će kompanija kupnjom Istraturista obogatiti portfelj prvim hotelom s pet zvjezdica u Istri – umaškim hotelom Melia Coral.

Prema korporativnim stranicama Istraturista, umaški hotelijer ima pet hotela, isto toliko kampova i četiri apartmanska naselja, odnosno dnevno može ugostiti 20 tisuća gostiju. Kompanija zapošljava 400 stalnih i 1 200 sezonskih radnika, a lani je ostvarila 467,8 milijuna prihoda. Svi objekti Istraturista smješteni su uz 40 kilometara dugu umašku rivijeru, na sjeverozapadnoj obali istarskog poluotoka.

Tvrtka koja je prije pola stoljeća nastala izdvajanjem turističko-ugostiteljskog biznisa iz tadašnjeg prijevozničkog poduzeća Istra Auto Turista te je kročila u turističku branšu s pet objekata u Umagu i jednim u Novigradu, danas se profilirala kao vodeća destinacija u wellness ponudi i s vrhunskim sportskim sadržajima, od kojih je najposjećeniji ATP Croatia Open.

U Istraturist, koji je 1994. pretvorbom postao dioničko društvo, Zagrebačka banka ulazi 1996. kao većinski vlasnik, a dvije godine kasnije s ciljem primjene internacionalnih standarda turističkih usluga angažirana je kompanija Melia Hotels International za funkcije prodaje i operacija.

U Plavoj laguni su nakon objave ugovora suzdržani jer kako nam kažu žele sačekati da se prodaja zaključi. Tako je i neizvjesno ostaje li Željko Kukurin i dalje na čelu uprave Istraturista te hoće li hoteli i drugi objekti, koji redom nose u nazivu prefiks 'Sol Melia' dobiti ponovno domaća imena.