MINISTAR JAKOVINA SAVJETUJE

'Plasirajte mandarine u Europu umjesto u Rusiju'

19.08.2014 u 17:56

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da se još ne može procijeniti koliko bi Hrvatska mogla dobiti od 125 milijuna eura EU novca namijenjenog provedbi izvanrednih mjera pomoći proizvođačima voća i povrća zbog ruskih sankcija, jer treba donijeti provedbene akte.

'Ne mogu se napraviti nikakve procjene, jer nemamo provedbene akte na osnovu kojih će se određivati cijena i korištenje naknade', kazao je Jakovina odgovarajući na upit novinara koliko bi Hrvatska od predviđenih 125 milijuna eura mogla dobiti. Europska komisija je jučer najavila uvođenje izvanrednih mjera potpore za proizvođače voća i povrća u EU pogođene ruskim jednogodišnjim embargom na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa zapada, za što je izdvojila 125 milijuna eura.

Mjere su za sada posebno usmjerene na rajčicu, mrkvu, bijeli kupus, papriku, cvjetaču, krastavce, gljive, jabuke, kruške, bobičasto voće (malina, kupine…), stolno grožđe i kivi. EK ocjenjuje da su trenutno ti proizvodi posebno ugroženi s obzirom da se ovo voće i povrće nalazi u fazi početka berbe ili je u punoj berbi te da za većinu tog voća i povrća ne postoji alternativno tržište izvan EU. Za voće i povrće koje dospijeva kasnije, naročito agrumi (za Hrvatsku su značajne mandarine) mjere se očekuju prije početka berbe.

Jakovina ističe da će se o agrumima govoriti u daljnjoj razradi mjera, ali i da je ta proizvodnja na području EU manja. 'Preporuka je našim proizvođačima da za mandarine, koje su nama posebno interesantne, još ima dovoljno vremena da se poduzmu napori kako bi se plasirale na europsko tržište', rekao je.

Napomenuo je i da izvoz hrvatskih proizvođača na rusko tržište u protekle dvije godine nije bio jako velik te da bi puno bi veći problem mogle biti neizravne posljedice ruskih sankcija, odnosno hiperprodukcija na unutarnjem tržištu. 'To je trenutno veći problem nego nemogućnost izvoza u Rusiju', ustvrdio je Jakovina.

Istaknuo je i kako se zbog mogućeg pritiska roba iz ostalih zemalja na naše tržište treba izboriti na vijeću ministara EU-a i tehničkim sastancima za što bolji set mjera koji će pomoći proizvođačima da se pronađu kanali za kompenzaciju velike količine robe koja će ostati na unutarnjem tržištu.

Jakovina navodi kako najavljene izvanredne mjere uključuju povlačenje proizvoda za besplatnu distribuciju, zelenu berbu i neubiranje plodova.

'Kada budemo imali provedbenu direktivu, onda ćemo vrlo promptno i transparentno informirati proizvođače na koji način to mogu mjeriti i odlučiti se za neku od mjera', izjavio je Jakovina.

Iz Ministarstva poljoprivrede danas su i u priopćenju naveli kako je u tijeku donošenje provedbenih akata EK kojim će se detaljnije precizirati visine naknada i kompenzacije proizvođačima za voće i povrće, kao i ostali tehnički elementi provođenja mjera, a koji će se razmatrati već na sastanku predviđenom za 22. kolovoza.

U skladu s tim, i prema potrebi, Ministarstvo poljoprivrede donijeti će nužne podzakonske akte za njihovu provedbu. U daljnjim koracima, EK je najavila da će razmatrati stanje na tržištu te sukladno potrebi proširivati listu proizvoda voća i povrća ili po potrebi donositi nove mjere u cilju stabilizacije EU tržišta voća i povrća, a tako i cjelokupnog tržišta poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

Iz Ministarstva najavljuju i da će se idući tjedan, nakon sastanka u Bruxellesu, ministar Jakovina sastati proizvođačima voća i povrća kako bi ih upoznao s navedenim mjerama.