ODLIČNA SEZONA

Dubrovnik s dva milijuna noćenja osam dana ranije nego lani

18.08.2014 u 19:14

Bionic
Reading

Dubrovnik je ove godine ostvario dvomilijunto noćenje 15. kolovoza ili osam dana ranije nego lani, a do kraja listopada očekuje tri milijuna noćenja, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika.

Na konferenciji su dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i direktorica gradske TZ Romana Vlašić istaknuli da je to još jedna potvrda ovogodišnje odlične sezone i stabilnosti turizma u Dubrovniku, koji nije ovisan o vremenskim uvjetima niti mu se događa situacija 'srpanjske rupe'.

Naglasili su i da je povećanje fizičkog turističkog prometa (dolazaka i noćenja) u Dubrovniku trend zadnjih pet godina te da je to dijelom rezultat zajedničkih aktivnosti svih u gradu, a dijelom i povećanja broja i kvalitete smještajnih kapaciteta, pogotovo u privatnom smještaju te ponude drugih raznolikih sadržaja.

Od početka ove godine do 16. kolovoza u Dubrovniku je bilo 561 tisuća turista i ostvareno je nešto višđe od dva milijuna noćenja, što je u dolascima porast za 13 posto, a u noćenjima za 9 posto, istaknula je Vlašić. Naglasila je i da su najbrojniji dubrovački turisti tradicionalno gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, a slijede Francuzi, Nijemci te gosti iz SAD-a, Hrvatske, Norveške, Švedske, Španjolske, Australije i Rusije.

Povećanje broja turista Dubrovnik bilježi s gotovo svih tržišta, pri čemu je ove godine najviše 'raslo' španjolsko tržište s 14 posto više dolazaka i 10 posto više noćenja nego lani, a po 10 posto bolje pokazatelje bilježe i iz Australije, kao i Rusije iz koje se na razini cijele Hrvatske bilježi stagnacija ili nastavak minusa, istaknula je Vlašić.

Važnim je naglasila i udjel domaćih turista koji su u Dubrovniku na petom mjestu među svim nacionalnostima s ovogodišnjim jednakim brojem dolazaka kao i prošle godine te s 8-postotnim povećanjem noćenja. Vlahušić, koji je i predsjednik TZ grada Dubrovnika, naglasio je pak da će Dubrovnik ove godine prvi put imati više stacionarnih gostiju nego posjetitelja s kruzera kojih se ove godine očekuje ukupno 860 tisuća.

Za početak rujna najavio je i novi program poticaja za privatne iznajmljivače smještaja kako bi se nastavio trend povećanja kvalitete tog tipa smještaja. Po iznijetim podacima, u privatnom je smještaju od početka godine do sredine kolovoza boravilo čak 42 posto više turista ili njih 129 tisuća, a ti su gosti ostvarili gotovo pola milijuna noćenja ili 31 posto više nego lani. Najviše je gostiju boravilo u dubrovačkim hotelima, njih 362,5 tisuća ili 5 posto više nego lani, dok je noćenja u hotelima bilo 1,2 milijuna ili 2 posto više.

Jedini pad prometa vidljiv je u malobrojnim kampovima na dubrovačkom području i iznosi 10 posto.