SAVJET IZVOZNICIMA

'Dok nemate alternativu, u Srbiji prepakirajte robu za Rusiju'

11.08.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Vlast u Moskvi donijela je odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz država članica EU-a, SAD-a, Kanade, Australije i Norveške na period od godinu dana. Ovom mjerom pogođeno je desetak hrvatskih tvrtki koje svoje proizvode izvoze u Rusiju. Gubitak tržišta na godinu dana je velik problem. Alternativna tržišta su jedno moguće rješenje. A je li isplativije čekati kraj sankcija ili uložiti novac u prepakiravanje proizvoda i pokušati prodati hranu i voće i povrće preko Srbije?

Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca ističe kako je Rusija tržište s velikim potencijalom.

'Rast na tom tržištu je očekivalo puno kompanija iz Hrvatske. Štoviše, računale su na to. Zbog veličine i potrošačkih navika radi se o vrlo interesantnom tržištu. Teško je reći je li isplativije čekati kraj sankcija ili uložiti novac u prepakiravanje. Treba vidjeti hoće li se sankcije uopće održati godinu dana', smatra Kosanović.

Vlasnik konzultantske tvrtke Instar Boris Teški smatra kako se nema što čekati, s obzirom da se radi o hrani.

'Neće biti tako velikih troškova za prepakiravanje. Uz kreativan pristup tržištu puno se toga može napraviti. Prepakiravanje je konstantan dio biznisa, samo je problem naći kanale putem kojih će se plasirati na krajnje tržište', smatra Teški.

Ekonomski analitičar Ante Babić navodi kako je neizvjesno koliko će potrajati ruske sankcije, stoga smatra kako je jednostavnije prepakirati robu i poslati je preko Rusije.

'Traženje alternativnih tržišta je svakako uputno uvijek, ali kako već postoje zalihe proizvedene robe i ugovori u kojima stoji kada se roba mora isporučiti, jednostavnije je uložiti taj dodatni napor u prepakiravanje i poslati je preko Srbije', smatra Babić.

Na popisu pogođenih ovim mjerama su sljedeće hrvatske tvrtke: Cromaris, tvrtka koja se bavi uzgojem, preradom i prodajom autohtone jadranske ribe i školjki, Ostrea, tvrtka iz Benkovca koja se bavi preradom i konzerviranjem riba, rakova i školjki, zatim Sardina koja se bavi ulovom, preradom i konzerviranjem ribe te uzgojem proizvoda marikulture, potom Podravka te Agrokorovi PIK Vrbovec i Belje.

Srbija će spriječiti izvoz preko svog teritorija

'Nakon lošeg iskustva s mesom, bit će spriječen svaki pokušaj prodaje Rusiji hrane, voća i povrća iz EU preko Srbije', izjavio je srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić medijima u Srbiji.