UKLJUČIO SE I DORH

Frka oko kredita Raiffeisena u Hrvatskoj

08.08.2014 u 16:21

Bionic
Reading

Austrijski mediji javljaju kako se tamošnja Raiffeisen banka našla u problemima zbog svojeg poslovanja u Hrvatskoj. Bivši direktor je pod istragom Državnog odvjetništva zbog pranja novca i utaje s hrvatskim suradnicima, dok su se istovremeno pobunili dužnici banke iz Hrvatske zbog mućki s otplatama kredita te najavljuju da će protestno prestati plaćati rate

'Frka oko kredita Raiffeisen banke u Hrvatskoj', naslov je članka iz austrijskog konzervativnog dnevnika Die Presse u kojemu se otkriva kako je i bivši direktor jedne filijale u Štajerskoj pod istragom zbog pronevjere s partnerima u zločinu iz Hrvatske, koji su se bavili preprodajom nekretnina. Klagenfurtski Kleine Zeitung pak u naslovu izvještava da 'Štajerska policija istražuje u Hrvatskoj', dok bečki Der Standard prenosi veliku vijest Austrijske Press Agencije (APA) pod naslovom 'Nastavak istrage oko Raiffeisen-kredita u Hrvatskoj'.

Naime, austrijsko Državno odvjetništvo istražuje i suprugu još 2011. smijenjenog direktora filijale Raiffeisen banke te četvoricu hrvatskih državljana. Financijska kontrola tamošnje Narodne banke je u svojem nadzoru njegova poslovanja, zbog kojega ga je banka smijenila 2011. godine, ustanovila 'tešku povredu pravnih propisa i pravila kreditnog i bankovnog poslovanja', a sporne su najviše uplate u sveukupnom iznosu od 7,2 milijuna eura, i to većinom na račun pet u Hrvatskoj osnovanih firmi. Austrijska policija u svojem izvještaju govori o 'dubioznim kreditnim praksama' u Raiffeisen banci, naročito u pravcu pranja novca. Revizori banke pregledali su različite kredite u sveukupnom iznosu od 100 milijuna eura i ustanovili da ih je pola u opasnosti da ostanu neotplaćeni.

Istovremeno su se dužnici kreditne zadruge austrijske Raiffesien banke u Hrvatskoj pobunili zbog njene poslovne prakse kad je riječ o kreditima koje otplaćuju. U proteklih desetak godina ova je kreditna zadruga dala stambene i hipotekarne kredite tri tisuće ljudi iz Hrvatske, od kojih su mnogi uskoro doživjeli neugodna iskustva. Zbog sumnjive poslovne prakse dio njih je prosvjedno prestao vraćati rate kredita, te su se potužili austrijskim institucijama na ponašanje Raiffeisenove štajerske filijale, koja se sada istražuje. Hrvatski dužnici su se pak u međuvremenu organizirali u udrugu 'Stop Bank'.

DORH: VRŠIMO IZVIDE

Na upit o tome surađuje li DORH sa svojim austrijskim kolegama u ovom predmetu, glasnogovornica Martina Mihordin nam je odgovorila 'da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije zaprimilo zahtjev iz Austrije za pružanje pravne pomoći vezano za poslovanje Raiffeisen banke', ali i da su 'izvidi u tijeku', zbog čega ne mogu 'davati informacije o detaljima postupanja u navedenom predmetu'.

U hrvatskoj Raiffeisen banci pak ističu da cijela priča nema veze s njima, nego sa štajerskom podružnicom.

Zato smo odgovore potražili kod Michaela Spitzera, povjerenika za Hrvatsku i glavnog koordinatora Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske.

Napise austrijskih medija Spitzer ovako komentira: 'Uključene štajerske Raiffeisen banke odlučno odbijaju eventualne optužbe za prijevaru hrvatskih korisnika kredita. Niti jedna dosadašnja kontrola nije potvrdila takve optužbe. U slučaju jednog bivšeg direktora banke, koji od 17. 5. 2011. više ne obnaša svoju funkciju, a za kojeg, valja reći, vrijedi pretpostavka nedužnosti, u ovom se času, međutim, ne može isključiti da nije bilo mogućih nepravilnosti te da nije nanesena šteta i banci o kojoj je riječ te su istrage po tom pitanju u tijeku.'

ŠTAJERSKA RBA AKTIVNO SURAĐUJE U ISTRAZI

'Međutim, nema nikakve osnove da se na temelju mogućih nepravilnosti vezanih uz tog jednog bivšeg direktora izvode zaključci o svih otprilike 3000 kreditnih slučajeva štajerskih Raiffeisen banaka s hrvatskim korisnicima kredita. Puno je pozitivnih primjera, koji se dosad nisu ni spominjali, dakle hrvatskih korisnika kredita s kojima nikad nije bilo problema i koji su svoje obroke kredita otplaćivali te ih i dalje otplaćuju u skladu s ugovorom. Stoga, ne može se na temelju eventualnih pojedinih nepravilnosti, a koje do danas nisu dokazane, već je njihovo razjašnjavanje upravo u tijeku, izvoditi zaključke o određenom 'poslovnom modelu' i cjelokupnim kreditnim slučajevima štajerskih Raiffeisen banaka s hrvatskim korisnicima kredita', zaključuje Spitzer.

Ipak, Spitzer priznaje da ih istražuje DORH te kaže da 'aktivno surađuju u istrazi'. Kada je riječ o tužbama, povjerenik štajerske Raiffeisen banke Spitzer ističe da ih je već više u tijeku, ali da je 'dosadašnja sudska praksa potvrdila da se radi o zakonitim austrijskim kreditima hrvatskim građanima'. Vidjet ćemo hoće li do istoga zaključka doći i DORH na kraju svoje istrage.