LORENCIN ODGOVARA NA KRITIKE

'HTZ ima najmanje posla upravo ljeti'

01.08.2014 u 17:50

Bionic
Reading

Na dolaske turista utječu mnogobrojni faktori; između ostalog i vrijeme i raspored praznika, kazao je u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo ministar turizma Darko Lorencin komentirajući 'srpanjsku rupu' koja je bila glavna tema prijašnjih nekoliko dana

Je li propala turistička sezona?

'Svake se godine u srpnju ponavlja ista priča. Kada govorimo o nedostatku gostiju u srpnju, moramo imati na umu da su naši glavni proizvodi sunce i more. Na dolaske turista utječu mnogobrojni faktori: vrijeme i raspored praznika, ali i politika koja se vodi na određenim destinacijama, proizvodi na destinacijama, kazao je ministar.

'Za prvih šest mjeseci ove godine imamo sedam posto više noćenja domaćih turista. U dolascima je to oko tri posto, a kad je riječ o automobilskom prometu, moguća su odstupanja u podacima koji se prikupljaju anketno i djelomično putem procjena', rekao je Lorencin.
Lorencin je naglasio kako hrvatski turizam ima strategiju, a trenutno se puno pozornosti posvećuje predsezoni i postsezoni.

'Iz strateškog marketing plana hrvatskog turizma izvlačit će se odgovori po pitanju brendiranja i marketinga do 2020., a najpovoljniju ponudu za izradu dao je španjolski THR. Određenim dijelovima nismo bili zadovoljni, a sljedeći tjedan ćemo o njoj razgovarati na turističkom vijeću. Izradom strategije upravlja turističko vijeće koje se većinom sastoji od ljudi iz privatnog sektora, kazao je Lorencin te se osvrnuo i na kritike oko izbora čelnika HTZ-a.

MINT: Iz Fonda za razvoj turizma 13 milijuna kuna za 28 projekata

Ministar turizma smatra kako su one neutemeljene, jer HTZ zbog priprema tijekom ostatka godine ima najmanje posla upravo tijekom ljeta.

Ministarstvo turizma odabralo je 28 projekata javne turističke infrastrukture i očuvanja resursne osnove kojima iz Fonda za razvoj turizma za ovu godinu dodjeljuje nešto više od 13 milijuna kuna bespovratnih potpora, izvijestili su danas iz tog ministarstva.

Projekti su odabrani slijedom prijava na javni poziv za to financiranje, a ministar turizma Darko Lorencin ističe da će se time ojačati atraktivnost pojedinih destinacija te time i konkurentnost cjelokupnog turizma.

Naglašava i da sredstva iz Fonda za razvoj turizma Ministarstvo dodjeljuje kontinuirano tijekom cijele godine s ciljem da uplaćeni novac od koncesija, koji ide u taj Fond, bude stalno usmjeren na jačanje kvalitete proizvoda i ponude domaćeg turizma.

Među odabranim projektima su, primjerice, projekti uređenja doline rijeke Kupe u turističke svrhe, žičara za Učku, izrada projektne dokumentacije za SRC Bijeli vrh, izrada Strategije razvoja inovativnog turizma Grada Šibenika do 2020., pješačko-biciklistička staza duž rijeke Krke, uređenje istarskih plaža, izrada projektne dokumentacije za obnovu trase dubrovačkog renesansnog vodovoda u funkciji šetnice i drugi.

Iz Ministarstva podsjećaju i da je javni poziv za kandidiranje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma u ovoj godini otvoren do 31. listopada te da se na njega kao pravne osobe mogu prijaviti jedinice lokalne i područne/regionalne samouprave, trgovačka društva u njihovom ili državnom vlasništvu, turističke zajednice te javne ustanove nacionalnih parkova i parkova prirode.